Published On: вт, ян. 28th, 2014

Атаман при Фори, тютюнджиите произвели повече

Депутатът от ДПС Мехмед Атаман и бизнесменът Фуат Гювен лично се запознаха с качеството на изкупения тютюн в региона на Кърджали и Хасково. “Кърджали Табак” АД е един от най-стабилните и добри партньори на производителите и през тази кампания цените бяха добри, ако сравним качеството и количеството на предлаганата стока.

Около това мнение се обединиха експертите от бранша, които имаха възможност да се запознаят лично с характеристиките на стоката по места. През тази година производителите са добили с 10-15% повече тютюн, което е довело до свръхпредлагане на пазара.

04

Не съм продал своята стока, но едва ли цената ще мине 5,8 лева средно на килограм, тютюневите низи и кашони залежават, чакам поне 6 лева. Всички чакаме, всички искаме да си върнем вложеното, заложили сме много през миналата година. Под 5 лева падне ли цената, това е краят на нашия поминък, заяви пред нас Живко Желев, крупен стопанин от село Мустрак.

Той е убеден, че няма да има неизкупен тютюн, но разликата между разходите и приходите ще бъде минимална, което ще принуди колегите му да теглят кредити, защото закъсняват с банковите вноски.

7

В същото време от земеделското министерство обясниха, че в динамичния подсектор се предвиждат промени.„Предвиждаме законови промени, свързани с тютюнопроизводството. Необходимо е създаването на организации на тютюнопроизводителите, освен това трябва и да се засили контрола по отношение на семенния материал за тютюн”, каза министър Греков.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Атаман при Фори, тютюнджиите произвели повече