Published On: пн, февр. 10th, 2014

Митът “Свиленград е спокоен и тих”, едва ли*

Митът, който важеше за Свиленград преди 2 години, вече е история. По-точно твърдението, че този малък и уреден град е място за спокойно релаксиране на богатите и умните. По принцип богатите, тези спечелили състояние в периода 1992-2000 година, в този времеви период на първоначално натрупване на капитал, та те точно ни внушават, че като имат положение, пари, имоти и бизнес, ха сега да командваме и да се водим пред хората за по-умни от вас.

В града на БКП трудно може да се мисли модерно. Посочват ти няколко варианта – гранична служба, горско или рибно стопанство, общинско дружество, хуманитарен сектор или обслужващ персонал в игрален обект. Това са възможните коловози, на тях чакаш своята “манна от небето”. Това е, ако не ти стиска да се наведеш, айде към Гърция да копаеш и сервираш на дядо Ставрос и бай Костас. Завършил си университет, това няма значение, трябва покорство, не мислене, тази дейност е за 5-6 фамилии, които са сложили ръка на всичко, което носи приходи за тях, трохите за слугите и техните изпаднали родители.

През август един бивш заместник кмет (Стефан Тонев от Ивайловград) сподели:

Богатството не те прави автоматично умен, но за нашия регион това не важи, имаш ли пари, ти си умен, нямаш ли – слизаш надолу в стълбицата.

Ермов убеждава лекари да работят за МБАЛ, за да задържи специалистите в неговото здравно заведение. Това го казват колегите му от София, Пловдив и Стара Загора.

Ermov

Няма ли образование, здраве и работа, то ни чака съдбата на индианците в щата Южна Дакота. Свиленградчаните днес ще останат на снимки след 10-15 години. Всичко бяга през глава, тук идват РР, СA, РВ, EH и какви ли не двубуквени инициали по номерата.

Преди дни директор на ДКЦ от Пловдив заяви, че тук имаме образцова болница, която на фона на цялата здравна разруха е нещо като дворец за пример на всеки управленец. Къде са качествените хора завършили Колежа по медицина в Хасково на техния любим кмет, нали ДПС, БСП, ГЕРБ и ТОЙ (Георги Иванов) работиха за създаването на медицински сестри, санитари, помощен персонал и средно управленско ниво. Там кой ли не обеща светли дни и прекрасно бъдеще.

02

Тук вече и за пазач трябват връзки, за да те уредят в някоя топла канцелария – лизане на задници, величаене на силните, говорене на турски също ще ти помогне да станеш зализан и обсипан нагаждач с някоя турска лира или евро в портфейла.

Младите хора са рядкост, нощем е призрачна декорация – тумба разградски тарикати, няколко циганета и тайфа от сирийци. В далечината се откроява някоя патрулка на местната полиция, а в парка вече се говори на ромско-турски.

Искате ли, а не ви стиска ли?

Няма значение, на никой не му трябва да има развитие на можещите, това е дейност  присъща за чуждите инвеститори от юг, за митничарите въртящи парите си през разни фирми и куп кухи структури от офшорни зони. Грабеж, обир, принуда, тормоз, схема, тайна среща, разпределение на пари от сочната баница на ЕС, далавера с акцизни стоки, една бърза рулетка, е това е вече нещо нормално за тукашните хора.

Циганите поне са със западни коли, с нови турски маратонки и хубави шарени къщи.

Не е случайно, че украински сайт преди време помести статия за бъдещето на градовете покрай турската граница у нас. Чака ги инвазия от страните с арабско население, чака ги турско присъствие, може да се каже с две думи “Вилна зона”.

Подредени улици, маркировка, нови коли, градинки – мечта, а след това какво. Благините са за чуждите очи, ръце, тела и крака. Местните стават малцинство, чуждите – господари на това място.

images (1)

Искате да не е така, но кои сте вие да казвате, ТЕ казват, ВИЕ не сте фактори, не сте СИЛНИ, кой ви пита ВАС…

Работете за 350 лева, ходете за 10 дни на евтиния плаж в Приморско, през почивните може и до Мезек да откарате семейството си, а каймаците от кафетата са за СИЛНИТЕ на деня. Вие сте никои в собствения си дом, имате го, плащате му данъците, но без трайна работа и постоянна ангажираност – оставате сам, а децата ви дрънкат по някой разговор чрез Скайп.

Вестниците от Хасково и Свиленград сипят заглавия за митници, митничари, скандали с цигани и кримки, защото това е останало апетитно за съзнанието на хората. Миналото за митничарските гроздове от членове на семейството е вече известно. Хората се хранят с миналото на града, когато всичко е било “райска градина”.Българите се циганизираха тотално – крадат от кацата с мед, бавят заплати, въртят трафик, прекарват някоя акцизна стока и се чудят как да излъжат СЛОТ машината в игралната зала. 

Пълните нощни клубове са вече история, запечатана на някоя цветна снимка, приятелите са по албумите от някоя веселба на вилата, а скоро някои от тях ти драска нещо по фейсбука. Ти лайкваш състоянието му, след което жадно сърбаш с очи Онзи свят – САЩ, Англия, Германия, Испания или Холандия. Всеки си мечтае да се върне в миналото, там е по-добре, няма я кризата, няма ги кредитите, няма я безпътицата, джобовете са пълни, чашата с уиски бъка с бучки лед, само това прави мислите по-цветни.

Хващат двама цигани да крадат от гараж. Собственикът ги пита какво правят там, точно до бурканите за зимата, а те му отговарят, че подреждали стоката, защото била пръсната из рафтовете. Същото е и с последните 3 правителства. Дойде Дянков обеща работни места, строяла се магистрала, затри фирмите, сега работните места са в Турция и Германия.

Дойде преди време Гагаузов от Коалиция за България. Той заяви, че ще бъдат отпуснати пари за главния път, нови инвестиции и работа за младите, пак завъртя главите на местните управленци. Те седят и чакат.

Милко Ковачев от НДСВ пък се снимаше в енергото с дежурните, обеща ниски цени на тока и работа по далекопровода за Турция. Комшиите обаче си правят техни централи, ток от нас не щат. Видяхме преди година какъв ток ни преседна в гърлата, че и още ни горчи.

Всеки идва, реди глупости и популизъм, а гробището расте ли расте, а даже старее.

01 (2)

Тъжният край на Свиленград е вероятно подготвен отдавна, само трябва Карчо Карчев да направи още 1500 курса до гробищния парк, където са повечето от нас. Той си върши работата точно, без излишна помпозност, а някой трябва да напише финалните акорди на лишения от производствени мощности град.

Иначе на полицията няма шеф, чакаме някой от Харманли, както ни пратиха директор на училище от Любимец, началници в Гранична полиция и сержанти от същия град, а банките и другите служби – софиянци, пловдивчани и дори от Силистра експерти доведохме. Без силна спойка между фирмите, хората и партиите – това ни се падна. Какво хленчите със скрити имена по форумите, къде бяхте като имаше протести, като Свиленград вървеше надолу в заетостта и налагането на инвеститорите.

Учебно заведение тук няма, става дума за Колеж по туризъм. Всички реват от калпав персонал, ама до един, този сервитьор бил бавен, оня не знаел английски, ами направете подписка, оформете документи, натиснете кметството, може и Христо Щерев да лобира за това пред Станишев и Доган, ако ли не Кадир Исов и Стефан Танев да го направят, нали народните маси (б.а. около 19% от тях са дали гласа си за ДПС и БСП сумарно) са пуснали за №5 и №40.

Реформатори тук липсват, няма дясно, остана ГЕРБ

Къде е гражданската позиция на демократите, къде са националистите да бранят Свиленград. ВМРО са шапа хора, АТАКА си правят проявите в Хасково. РБ е също ориентиран към областния град. Бунтът от февруари се води в блогове, социални мрежи и форуми.

ГЕРБ вървят нагоре

Формацията на местна почва се гради около 10-15 души, младите хора от София, Бургас, Лондон и Манчестър са твърдо за Борисов и хората му. Партиен живот няма, защото останаха две партии, къде са дебатите между политическите сили пред всички.

grВ Орестиада има Политоко Кентро, там присъстват по 300-400 души в зала, има спорове, крясъци и крайни решения за бъдещето на града им, същото го има в Одрин.

tr

Влезте в техните информационни сайтове, достатъчно примери ще откриете.

Там има ДЕБАТИ, а тук всеки вика ЕГАТИ!

Спокойно, домовете ни има кой да ги купи, купувачите вече излязоха пред строя, те идват от юг, мургави са, а и мечтаят да са в Европа. България се води в Европа, но е по средата на Нищото, това нищо което е празен поглед на някоя заблудена мома, дошла тук да търси Американската мечта, но с гост от Истанбул.

Пазете си оборотите, защото и това вече не е гарантирано.

Амин!

—————————————————————————–

*Обобщен анализ на база мнението на хората, които все още са останали тук, в този град на две граници

Displaying 3 коментара
Have Your Say
  1. Тази картинка е само и единствено благодарение на последната шайка Кметски мурзилки, все пак те се кланят на руски методи, не ревете, свалете ги и пак ще има весел Свиленград, трудно е обаче да разкараш братчеда, сами скапахте граничното весело градче, никой не Ви е виновен, че не знаете какво да правите с живота, поне слушайте старите речи на бат Петъо, може да Ви светне

  2. Веска каза:

    Единствено си похвалил един карчо , който разкопава гробовете на истинските, старите свиленградчани и им разхвърля костите, за да тури в гробовете им новите свиленградчани. този трупа богатството си от мародерство. Гробът на дядо ми от 1955 година, където са положени и баба ми, баща ми, само защото се намира на централната алея е привлякъл този мутроген, за да направи пари от костите на трима истински свиленградчани.

  3. Велко, най-после написа нещо смислено! Да, това е действителността в града ни! Маже и още да се напише, но и това стига! Поздравления!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Митът “Свиленград е спокоен и тих”, едва ли*