Published On: нд, мар. 2nd, 2014

Мек и дъждовен март

Нормални валежи почти равномерно разпределени през целия месец. Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между 3 и 6°, по Черноморието и в Южна България – между 5 и 8°, а в планините – между минус 7 и минус 1°. Такава е месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 30 и 60 л/кв.м, в планините – между 60 и 100 л/кв.м. Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 8° и минус 3°, а най-високите – между 20 и 25 градуса.

images

През март динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще бъде повишена и времето в нашата страна ще е много динамично, променливо.

В началото на март ще е сравнително топло, на места със слаби превалявания от дъжд. През периода 3 – 8-ми март над страната ще се създаде валежна обстановка и на много места ще има валежи от дъжд, в планините – от сняг; към 6-8-ми от север ще проникне студен въздух и на места и в равнините дъждът ще премине в сняг. В края на първото и в началото на второто десетдневие валежи не се очакват; температурите ще са относително ниски. Отново превалявания ще има към 12-ти март, когато температурите слабо ще се повишат. През втората половина на март времето ще бъде доста променливо и ще се създадат условия за чети превалявания; температурите постепенно ще се повишат. Вероятност за о-значителни валежи има около 17-ти, 22-ри и 27-ми март.

Астрономическа справка:
В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 3 мин. и залязва в 18 ч. и 16 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 13 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 11 мин. и залязва в 19 ч. и 51 мин. Пна деня е 12 ч. и 40 мин.
Фазите на Луната през месеца са: 1.03 – новолуние, 8.03 – първа четвърт,
16.03 – пълнолуние, 24.03 – последна четвърт, 30.03 – новолуние.
Начало на астрономическата пролет на 20.03 в 18 ч. и 57 мин.

Климатична справка:
През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е месец характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30˚.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Мек и дъждовен март