Published On: сб, апр. 19th, 2014

Превеждат парите на тютюнджиите до дни

Уточнените на консултативния съвет параметри и средства за подпомагане тютюнопроизводителите са окончателни и всичко ще бъде изплатено на 24-ти и 25-ти април. Парите ще са по сметките на тютюнджиите, а от догодина още 20 милиона ще бъдат разпределени между 4-те сортови групи. Това стана ясно от изказването на председателя на НАТ 2010 Цветан Филев.

Пред ТВ7 министърът на земеделието и храните Димитър Греков защити от нападки тютюнджиите, след като обясни, че в планинските и полупланински райони това е единствената култура, която може да вирее по скатовете на Родопите, Сакар и Пирин. Тук са заети 40-50 000 семейства, които разчитат само на тютюна, това е изключително трудна дейност, която трябва да се оцени от държавата, заяви Греков.

02

Той също така изтъкна и ролята на съюзите и обединенията в сектора на зеленчукопроизводството, животновъдството, зърнопроизводството и тютюнджийството.

Българските земеделски производителите продължават да не се обединяват в групи, което преми да получават европейски субсидии и препятства износа на големи количества. Това коментира земеделският министър Димитър Греков в предаването “Факторът Кошлуков” по ТВ7.

Заради липсата на такива обединения и производството не е толкова ефективно, допълни министърът.

Таблица за държавното подпомагане

Той посочи, че докато в ЕС около 40% от земеделските стоки се произвеждат от групи производители, у нас тя е 1 на сто. Греков обясни това нежелание с исторически причини – заради насилственото коопериране в средата на 20 век. Все повече стопани обаче осъзнават, че се налага да се обединяват, допълни той.

Според него чрез такива групи може да се избегнат и прекупвачите, кото плащат на производителите много малко пари, а оскпяват стоката до крайния потребител с 10-20 на сто.

През започналия нов програмен период субсидиите ще се насочат към производителите на еленчуци, плодове и към хората, които отглеждат животни, обясни Греков след като досега основно европейските субсидии отиваха при производителите на зърно.Агро 9

Пари за тютюна ще има и през 2014 година

След като през миналата година тютюнопроизводителите получиха държавни субсидии за 84 млн. лв., през тази сумата беше увеличена. Към сектора се очакват да бъдат насочени общо 100 млн. лв. от бюджета, които ще се разпределят отново на база на стар референтен период (производители, които са отглеждали тютюн в периода 2007 – 2009 г.), тъй като поне на теория те се разплащат за пренасочване на производителите към друг вид дейност. Така производителите ще получат между 0.93 лв. и 3 лв. за килограм произведена продукция в зависимост от конкретния сорт. За настоящата кампания се въвежда и диференцирано финансиране за най-популярния тютюн – “Басма”, според което различни ставки ще бъдат плащани за по-малките и за по-големите фирми.

Договори ще има

Договори с производителите се очаква да бъдат сключени след 27-ми април, когато е насрочена среща на тютюнджиите от цялата страна в Първомай. Регистърът също трябва да бъде оформен и готов до края на месец май. Очаква се и изготвянето на нов закон за тютюна, които да регламентира точно и ясно отношенията между фирмите и производителите. Браншовото сдружение твърди, че през 2013 г. е отчетен ръст в обема на площите с тютюн с около 2500 хектара (25 хил. дка).

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Превеждат парите на тютюнджиите до дни