Published On: пт, апр. 25th, 2014

Гърция възкръсна, ние – не

Гърция за 5 години върна доверието на инвеститорите, ЕК и самите гърци. Европейската статистическа служба потвърди, че Гърция е постигнала първичен излишък в размер на 3,4 млрд. евро през 2013 г. Още в края на миналата година правителството на Гърция настояваше при разговорите с Тройката да бъде отчетен този резултат. Кредиторите на страната обаче предпочетоха да изчакат данните от Евростат, за да се споразумеят с Финансовото министерство как да бъде разпределен този излишък.

images

Идват и първите увеличения на заплати в хотелиерския бранш в южната ни съседка, съобщават от Националната организация на туризма. Новите колективни трудови договори на заетите в туристическата индустрия на о-в Крит, о-в Родос и Ласити предвиждат увеличения от 2% на заплатите и бонуси в зависимост от продажбите или печалбите.

Например, ако хотелът е на печалба през 2014 г., първите 100 хил. евро от нея да бъдат разпределени по равно сред всички служители. Друга форма на бонус предвижда при печалба този сезон, 10% от нея да бъдат разпределен през 2015 г.

Гръцката пивоварна индустрия също е предвидила до 700 евро поощрително допълнително заплащане за служителите си. От 1 април газоснабдителните предприятия се очаква да въведат нова надбавка според оценката на работата на служителите.

Компанията “Атинска хартиена индустрия” се споразумя със служителите си за повишение на заплатите с 1,5% със задна дата от 1 март 2014.

По този символичен начин се поставя край на поредицата от големи орязвания на заплатите в Гърция, които стигаха и до 40 на сто през последните три години.

023007

В същото време туристическата сфера у нас може да отчете спад. На обратното мнение е Кристиан Вегенин. Значителна част от украинските туристи, които няма да посетят Крим, може да почиват у нас

Към момента няма основание за отлив на руски туристи у нас. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин в Бургас. Той допълни, че през първите два месеца на година е имало спад в издаваното на туристически визи спрямо миналата година, но през последните месеци това изоставане се компенсира.

“Ако има такъв отлив, то той ще е свързан преди всичко с икономическата ситуация в Украйна, която се влоши, доходите намаляват. Украинската валута девалвира и това е възможно да откаже част от  потенциалните туристи от почивка”, заяви Вигенин.

Все пак, украинците, които няма да посетят Крим, заради влошената ситуация на полуострова, е възможно да посетят нашето Черноморие, смята Вигенин.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Гърция възкръсна, ние – не