Published On: пн, апр. 28th, 2014

Милионите са в джобовете на тютюнджиите

100 милиона лева се вляха по сметките на тютюнджиите. Това обяви председателят на НАТ 2010 Цветан Филев в Първомай. Средствата бяха договорени на Консултативния съвет по тютюна, който се проведе в МЗХ в София на 4-ти април.

Филев представи и бъдещите насоки на бранша на семинар, организиран от асоциацията на тютюнопроизводителите, на който присъстваха стопани, представители на МЗХ, експерти от Института по тютюна и тютюневите изделия и Селскостопанска академия.

02

Преди същинската част около 300 гости видяха документален филм за миналото, настоящето и бъдещето на този сигмент от селското стопанство у нас.

Лентата е озвучена на английски език и е предизвикала огромен зрителски интерес на предишните семинари, организирани под егидата на НАТ 2010 и партньорите от държавните и общински структури.

 Познатият от 6-те протеста в Югоизточна България от последните 4 години Живко Желев, координатор на НАТ за регион Южен в Хасковска област, отправи питане към представителите на държавата и организаторите на семинара къде са лицата от фирмите на пазара.
Къде са те, защо не са тук пред нас да ги видим. Да ни обяснят, защо част от семената им не стават за посев, защо все още няма договори, а ако имат направени, то дали ще ги спазят. Искаме контрол от страна на държавата. Искаме точност и прецизност. Какви площи ще се засеят, с какъв сорт, по какъв алгоритъм ще се определя цената. Защо същите тези две фирми работят прозрачно и почтено в съседна Гърция, а тук изнудват бедните хора по селата с 3-4 лева за килограм качествен тютюн, заяви Желев.
Той за пореден път категорично заяви, че този път ще има протести, които няма да са срещу държавата, а срещу самите фирми.
Блокираме им складовете и цеховете на двете гръцки фирми у нас, докато не бъдат честни към нас, кресна Желев. Близо 300 души бурно го аплодираха и подкрепиха в това искане. Както е известно, Желев има и широката подкрепа на организациите на привържениците на ЦСКА, Ботев, Левски, Локомотив Пд и Берое, както и на рокерите от Пловдив и Хасково.
03
Георги Ралчев (главен експерт в Дирекция “Държавни помощи и регулации”) успокои стопаните с готвения нов закон, според който ще се създадат условия за формиране на Камара на тютюнопрозводителите, които да имат единни позиции по различните направления в тяхната дейност и отглеждането на висококачествени сортове тютюн.
Той каза, че в Гърция един човек е излъчен от всички тютюнджии и така се постигат бързо техните искания пред държавата и фирмите на пазара.
Цветан Филев от своя страна заяви, че има безплатни услуги.
Повечето от Вас знаят, че безплатен обяд няма, но при нас има такъв. НССЗ е единствен бенефициент по мярка 143 „Предоставяне на съвети и консултиране в земеделието в България и Румъния” по Програмата за развитие на селските райони. В центровете и представителствата се предоставят безплатно на фермерите пълен комплект съветнически услуги по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”, каза Филев.
02
Изпълнителният директор на Селскостопанската академия доц. доктор Христо Бозуков подчерта, че родните сортове тютюн са отлични и се отглеждат при перфектни почвено-климатично условия.
Нашият тютюн е екологично чист, няма отклонения в качествените характеристики. Земята е чиста, използването на препарати не прави продукцията по-лоша от същите аналози в другите тютюнджииски страни, каза той.
 Тютюнджиите единодушно се обединиха около идеята за бъдещ семинар при своите колеги от Гърция. Мястото също е уточнено – град Комотини. Международният форум се очаква да се реализира през месец юни или юли.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Милионите са в джобовете на тютюнджиите