Published On: ср, ное. 26th, 2014

Купуват само отлично качество тютюн, другите бали по 2-3 лева

Вижда се светлина в тунела на тютюнджийството. Изкупната кампания на тютюн в Гоцеделчевско ще започне в първите дни на месец декември чрез една от големите фирми в България.

Цените, които ще получават тютюнопроизводителите за реколта 2014 са 8,60 лв. за първа класа, за втора – 5,40 лв. и за трета – 2,10 лв. за килограм, стана ясно по време на първата за тази година среща с фирми изкупвачи, тютюнопроизводители и кметове на общини и населени места от целия регион, предаде радио Благоевград.
Основните и отново традиционни въпроси към изкупвачите бяха защо и тази година изкупната кампания на тютюна се бави, какви ще бъдат цените, защо някои фирми не предоставят достатъчни количества чулове и кашони, а се налага тютюнопроизводителите да си ги купуват от пазара и законна ли е тази търговия. Участниците в срещата изразиха съмнения, че закъснението на кампанията се дължи на поредното картелно споразумение между фирмите относно окачествяването на продукцията и цените.
0001
В Мустрак и Хасковско се вдигат на бунт
Тютюнопроизводители от Любимешко и Свиленградско поставиха днес ултиматум към управляващите. В декларация до министър-председателя те настояват в рамките на десет дни той да задейства земеделското министерство, което на свой ред да организира срещи с фирмите-изкупвачи на тютюн, за да се определи точна дата на изкупуването му. Стопаните се опасяват, че кампанията отново ще закъснее и че изкупните цени пак ще бъдат ниски. Те уточниха, че не стачкуват срещу държавата, а срещу фирмите-изкупвачи. „Омръзна ни на наш гръб да трупат богатства а ние да мизерстваме”, заявиха тютюнопроизводителите.

“Ако не ни обърнат внимание в споменатия десетдневен срок, ще затваряме пътища”, категорични са производителите.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Купуват само отлично качество тютюн, другите бали по 2-3 лева