Published On: пт, мар. 6th, 2015

Желев към Мименов: Превърна се в “Г-н 2 тона”

Няма да има стачки и блокади, най-после след 15 дни на разделение сме заедно и на едно мнение. Това заяви пред нас Живко Желев от ИК към тютюнопроизводителите от всички сортови групи.

Заседанието стартира в 10 часа и приключи в 19:05. Сериозни сблъсъци имаше по оста Сатовча-Гоце Делчев-Първомай-Свиленград. Министероство на земеделието на храните -01Тук основните доводи на скандалния кмет на родопската община Арбен Мименов бе да се иска поне 3,2-3,3 лева за тонажите до 2. Това взриви обстановката, защото останалите производители, имащи право на доплащания от референтния период, бяха крайно ощетени, сумата падаше на 1,7-1,66 лева за килограм през периода на доплащанията.

Живко Желев изригна към Меменов.

Ти да не си г-н 2 тона, какви са тези 2 тона, поне 80% от хората ти произвеждат до 1 тон, масово се добиват по 500-600 килограма на декар площ, към кого сте поели ангажимент да браните тези 2 тона, защо да ощетяваме другите над 2 тона. Вие да вземате 3,4-3,5 лева, а останалите да паднат под 1,6 лева. Ще стигнем до бой, ако трябва и това ще приложим, заяви разгорещено Желев.

76

Министър Танева въдвори ред и предложи на няколко пъти почивки и диалог между различните сортови групи, за да се намери най-точното и балансирано разпределение.

098

Накрая се оформиха 2 предложения,като пробива дойде от Асен Кичуков, който предложи да се намалят с 1 стотинка доплащанията на останалите 3 групи – Бърлей, Виржиния и Каба кулак.

В декларация до медиите от ИК заявиха следното:

Ние, представителите на тютюнопроизводителите от целия бранш декларираме, че сме удовлетворени от разпределението на средствата от националната бюджетна рамка. Огромна заслуга за това има правителството на премиера Бойко Борисов, който с усилията на всички компетентни фактори в ресорното министерство успя да разреши заплетената ситуация при нас.

Министероство на земеделието на храните

Искаме от името на всички заинтересовани производители в сектора на тютюнопроизводството да изкажем своето удовлетворение от направеното разпределение на националните доплащания в различните направления на 4-те сортови групи тютюн.

За пръв път получаваме толкова компетентно и експертно отношение в лицето на министър Десислава Танева и зам.министъра Цветан Димитров, които в 9-часово заседание в сградата на МЗХ с 34 излъчени представители на браншовите организации дебатираха и търсиха решение, което да бъде полезно на всички производители – от най-малкия до най-големия.

Ясно искаме да подчертаем, че това правителство приема нашите проблеми като свои и с огромна доза търпение, разбиране и експертност доказа на обществото, че действа правилно в година на редуциране на субсидиите във всички подсектори на селското стопанство.

Искаме да информираме обществото, че различията в общата платформа на тютюнопроизводителите се откроиха в разпределението на средствата в сортовата група “Басми”, където бе заложено напрежение от предишното правителство на Пламен Орешарски.

Министър Десислава Танева в пълен синхрон с инспектор Георги Ралчев приеха два варианта от работните групи от бранша за стимулиране на производителите на ориенталски сортове тютюн.

При сорта Басми се достигна до следното разпределение:

0-1000 кг          3,09 лева за 1 килограм

1000-2000 кг    3,00 лева за 1 килограм

Над 2000 кг     2,00 лева за 1 килограм

При сорта Каба кулак се достигна до следното разпределение:

за целия обем – 1,58 лева за 1 килограм

При сорта Бърлей се достигна до следното разпределение:

За целия обем – 1,15 лева за 1 килограм

При сорта Виржиния се достигна до следното разпределение:

За целия обем – 0,92 лева за 1 килограм

Ние категорично заставаме зад работата на Министерството на земеделието и храните. За пръв път в новата история на Република България виждаме подобен професионализъм и силен ангажимент към всички представители на селското стопанство у нас, без да бъдем разделяни по социален и друг статус, както се процедираше в предишни години.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Желев към Мименов: Превърна се в “Г-н 2 тона”