Published On: пт, мар. 6th, 2015

Премиерът Бойко Борисов внесе баланс при тютюнджиите

ИК от всички сортови групи тютюн, който в следващата седмица се очаква да се превърне в конфедерация от синдикален тип, изрази огромната си благодарност към правителството в лицето на премиера Бойко Борисов за откритото и точно разпределение на националните доплащания.

Борисов от 2010 години работи за обикновените хора и показва стратегическо отношение към този невралгичен сектор на селското стопанство. Само той успя да даде справедливо разпределение и чрез министър Десислава Танева и нейните експерти за кратък срок от 1 седмица изгради мостове между всички тютюнопроизводители, независимо от тяхната производствена възможност и място на производство. Това обясниха двамата координатори от ИКТВСГ – Първомай Живко Желев и Румен Минчев, който доскоро бяха част от НАТ 2010.

IMG_1570

В Декларация те напълно застават зад действията и политиката на кабинета Борисов 2 в селското стопанство и бъдещата агрорамка, която е договорена с ЕК и партньорите от ЕС.

ДЕКЛАРАЦИЯ

от Инициативен комитет към Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010,

представляващ всички сортови групи тютюн в България

Ние, представителите на тютюнопроизводителите от целия бранш декларираме, че сме удовлетворени от разпределението на средствата от националната бюджетна рамка. Огромна заслуга за това има правителството на премиера Бойко Борисов, който с усилията на всички компетентни фактори в ресорното министерство успя да разреши заплетената ситуация при нас.

Искаме от името на всички заинтересовани производители в сектора на тютюнопроизводството да изкажем своето удовлетворение от направеното разпределение в различните направления на 4-те сортови групи тютюн.

688

За пръв път получаваме толкова компетентно и експертно отношение в лицето на министър Десислава Танева и зам.министъра Цветан Димитров, които в 9-часово заседание в сградата на МЗХ с 34 излъчени представители на браншовите организации дебатираха и търсиха решение, което да бъде полезно на всички производители – от най-малкия до най-големия.

Ясно искаме да подчертаем, че това правителство приема нашите проблеми като свои и с огромна доза търпение, разбиране и експертност доказа на обществото, че действа правилно в година на редуциране на субсидиите във всички подсектори на селското стопанство.

Искаме да информираме обществото, че различията в общата платформа на тютюнопроизводителите се откроиха в разпределението на средствата в сортовата група “Басми”, където бе заложено напрежение от предишното правителство на Пламен Орешарски.

Министър Десислава Танева в пълен синхрон с инспектор Георги Ралчев приеха два варианта от работните групи от бранша за стимулиране на производителите на ориенталски сортове тютюн.

При сорта “Басми” се достигна до следното разпределение:

0-1000 кг 3,09 лева за 1 килограм

1000-2000 кг 3,00 лева за 1 килограм

Над 2000 кг 2,00 лева за 1 килограм

При сорта “Каба кулак” се достигна до следното разпределение:

за целия обем – 1,58 лева за 1 килограм

При сорта “Бърлей” се достигна до следното разпределение:

За целия обем – 1,15 лева за 1 килограм

При сорта “Виржиния” се достигна до следното разпределение:

За целия обем – 0,92 лева за 1 килограм

Ние категорично заставаме зад работата на Министерството на земеделието и храните. За пръв път в новата история на Република България виждаме подобен професионализъм и силен ангажимент към всички представители на селското стопанство у нас, без да бъдем разделяни по социален и друг статус, както се процедираше в предишни години.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Премиерът Бойко Борисов внесе баланс при тютюнджиите