Published On: чт, сеп. 24th, 2015

Германците се скараха за бежанските пари, трябвало и на Борисов да дадат

Сериозни скандали се възпламениха в Германия. Решението на управляващата коалиция Християнсоциалния съюз (ХСС) и малкият баварски партньор в консервативния блок ХДС/ХСС да се отпуснат 6 милиарда евро, а догодина още 9 милиарда за близо 800 000 мигранти получи сериозен отпор от опозицията.

Така само за 24 месеца ще бъдат похарчени точно 15 милиарда евро за всички настанени чужденци, които искат да получат статут на бежанци.

Част от Източните провинции ще бъдат с орязани разходи за социални дейности, между които помощите за безработица в Саксония, където социално-икономическите условия са почти два пъти по-лоши от тези в Западна Германия.

Bild

Отпускат се близо 1 милиард евро на Италия, Сърбия, Македония и Гърция, а за България остават около 6 милиона евро, което не е справедливо, обясни министър председателят на провинция Саксония-Анхалт Райнер Хаселоф от Социалдемократическата партия (CDU). Той допълни, че страните, които работят най-усърдно в бежанската криза, трябва да получат повече пари.

ЕТО И НОВАТА КАРТА НА ГЕРМАНИЯ, КЪДЕТО ОТЧЕТЛИВО СЕ ВИЖДА ОБЩАТА МАСА ОТ МИГРАНТИ КАК Е РАЗПРЕДЕЛЕНА ПО ПРОВИНЦИИ.

039484

“Федералната република не може сама да приеме почти всички бежанци, след като Европейският съюз има 28 страни членки”, каза лидерът на ХСС Хорст Зеехофер. Бежанският наплив може да подкопае обществената подкрепа за либералната политика на правителството за даване на убежище, продължи той.

“Няма общество, което да е в състояние да се справи само”, каза лидерът на ХСС.

По същото време в Бундестага влезе за обсъждане нов Закон за мигрантите, които сериозно ще ореже молбите за получаване на статут, очаква се почти всеки втори чакащ да получи отказ.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България и сега има горещи точки и това са бежанските центрове, които са изградени в страната. Това каза премиерът на конференция в София за предизвикателствата пред страната, които поражда бежанската криза, организирана от Института за стратегии и анализи. На форума премиерът обясни позицията си по темата, която е представил на извънредното заседание на Европейския съвет вчера.

“Ние отдавна сме изградили тези центрове. Гореща точка е център, в който влизат легалните, непреминаващи през зелената граница хора, а през нашите КПП, и ние не можем да ги отблъскваме – там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се и по смисъла на поетите ангажименти ги настаняваме в бежански центрове. Те и в момента са там и ние всеки ден ги храним по име и се грижим за тях с цялата хуманност, която има българския народ”, обясни Борисов.

изтеглен файлПремиерът посочи, че преди да се стигне до тиражирането на думата “гореща точка”, има няколко предложения, които той е направил вчера и които по думите му “усложливо” не се споменават. Първото от тях е на територията на Сирия и на Либия да се изградят зони за сигурност, за да може тези хора да са близо до родните си места и след това да се върнат там. Посочил е също, че за всички вече е ясно, че без да се “въвлекат” в тези преговори и да поемат отговорност партньорите ни от САЩ и Русия, въпросът в Сирия не може да бъде решен. Борисов е отбелязал още, дори е помолил на срещата на ООН от ЕС ясно да заявят, че проблемът в Сирия генерира милиарди загуби в Европа, промяна на демографския фактор и особено за погранични страни и външна граница на ЕС, каквато е България, с по-слаби икономики – невъзможност дори да се справят.

Премиерът отбеляза, че заради конфликтите, тенденцията е за милиони потенциални мигранти в следващите години. Ние трябва да се готвим за това и да имаме обща европейска позиция, заяви Борисов и допълни, че това е била позицията му на срещата на ЕС и на ЕНП. “Откъде ще ми пришиват, че Борисов казал, че искал да ги вземе, да направи бежански център. Той дали иска, или не иска, ако тези неща не се случат, ще стигнем до това да дойдат до България”, каза още премиерът.

“И затова са страховете на българите – че тази вълна в един момент, това цунами, което се движи около нас, колкото повече се загражда Средиземно море, защото там са военни кораби от цяла Европа, спират бежанския поток, Гърция има правителство – ще стабилизира границите, и те ще дойдат на нашата граница”, каза Борисов. Той посочи, че затова е задал риторичен въпрос на европейските си колеги, ако това се случи, ще бъде ли направен за България извънреден ЕС, трябва ли да се събират отново или сега ще го чуят и него, защото българите ги е страх от това.

Ние и сега полагаме огромни усилия да спрем и тази бежанска вълна, затова истински се надявам, това да се отчита, добави премиерът. Той заяви, че се е опитал да защити максимално интереса на България и на хората, запазвайки цялата хуманност и готовност на страната ни да участва в общия европейски процес, поставяйки темите и проблемите точно такива каквито са.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Германците се скараха за бежанските пари, трябвало и на Борисов да дадат