Published On: пн, февр. 22nd, 2016

Tobacco event / В Дъбовец искат семена от НКТБ, търсят съдействие от Кичуков и Желев

Семейство от Крумовградско от 5 години живее и се труди на полето в намиращото се точно по средата на пътя между Любимец и Ивайловград село Дъбовец.

Тази година гледахме няколко декара тютюн от сорта Крумовград, посадихме и 1-2 реда от гръцкото Катерини, но цената е 4-4,20 лева за килограм, а и не ни правят договори, заяви г-жа Мехмед, която от малка се поти на полето. През тази година семейството и е ангажирано с отглеждането на около 200 телета, собственост на румънски бизнесмен.

Пробвахме се, но си искаме пак тютюнчето, това го можем, търсим и семена от НКТБ, ако може г-н Кичуков и г-н Желев да ни съдействат за това, обясниха няколко жени, пазещи този поминък в селото.

Трудови хора, земеделие и животновъдство, на това разчитат тук

Трудови хора, земеделие и животновъдство, на това разчитат тук

Село Дъбовец се намира в планински район в Източните Родопи, на 30 км от гр. Любимец и на 33 км от гр. Ивайловград. Селото се намира на живописно място, обградено от всички страни от хълмове. Отдалечено е на около 4-5 км от горната част на язовир Ивайловград. Край от селото тече маловодна река има и няколко микроязовира.

6666

Интересно е да се отбележи, че до 1934 година това селище се нарича Хамзач. Според легендите така се е наричал стар турски чифлик, който е бил на мястото където по-късно се обособява селото.

През 20-те години на миналия век (най-вероятно 1925-1926, според други източници 1918-1923) в него се заселват български бежанци от Беломорска Тракия от Дедеагач, с. Домуздере и др., както и от с. Караклисе, Димотишка околия.

Бежанците от Караклисе създават в селото две махали, а малоазийските българи се обособяват също в своя отделна махала, от 1936 година тук всяко лято се прибира ориенталски тютюн, който се продава в Крумовград и Кърджали. Около 60 декара са били засетите площи през 2014 година и едва 21 през миналата.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tobacco event / В Дъбовец искат семена от НКТБ, търсят съдействие от Кичуков и Желев