Published On: ср, мар. 2nd, 2016

НКТБ събра всички сортови групи в Свиленград, на форума дойдоха и животновъдите

Свиленград в рамките на един ден бе тютюнджийската столица на България. Отличното партньорство на НКТБ, ОбА-Свиленград и НЧ Просвета 1870 даде старт на Табако Форум 2016 в голямата ултрамодерна зала в центъра на града.

В началото Асен Кичуков представи пред близо 900 тютюнопроизводители и 70 животновъди реалната ситуация на пазара на тютюн у нас, както и в Гърция, Турция и Македония.

Специални гости на форума бяха Мария Костадинова, която е заместник кмет в Община Свиленград, инж. Иванка Димитрова, Николай Маринов от МЗХ и колегите му Слави Кралев и Аделина Илиева.

Подчертаваме, че в залата тревогата си за липсата на договори и добри цени изразха тютюнджии от Русе, Силистра, Шумен и Търговище. Там разходите за 1 кг Бърлей са над 2,2 лева за килограм, а стоката се купува за жълти стотинки, като най-тревожно е положението за Каба кулака, който се изкупува в първата фаза на кампанията за около 1-1,20 лева за килограм.

Масово производителите поискаха адекватни решения от старана на държавата, за да има механизъм, който да ги предпази от ударите на фирмите, които оценят неправилно, а освен това притискат стопаните да им плащат в период от 45-60 дни, а в някои случаи и повече.

Как е Гърция, защо там и в Македония 1 кг тютюн е около 8-9 лева, нали гърците са в ЕС и ние сме в ЕС, каква е тази огромна разлика. Там им поемат поливките, плащат им и от държавата, а след това и от Брюксел.

Това попитаха тютюнопроизводители от Северна България, които все още няма как да заложат средства за лехи, като стоката им залежава по складове и стаи.

 

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

НКТБ събра всички сортови групи в Свиленград, на форума дойдоха и животновъдите