Published On: нд, ян. 15th, 2017

NS мина само на вятър, няма такава страна като Нидерландия

Всички холандски влакове вече се захранват с вятърна енергия. Преминаването на 100% възобновяема енергия стана в началото на 2017 г. Това съобщи говорителят на държавната железопътна компании NS Тон Бун. Холандските железници сключиха договор с фирмата Eneco за използване на възобновяеми източници на енергия през 2015 г. Преходът към 100% използване на чиста енергия беше планиран за 2018 г., но планът им беше реализиран година по-рано.

През 2016 година 75% от влаковете в Холандия използваха енергията на вятъра, а в началото на тази година се стигна до 100%. Говорителят на държавните железници обясни бързия преход с ръста на вятърни ферми в страната и по крайбрежието на Холандия.

600 000 пътници ползват на денонощие услугите на нидерландските железници

За едно денонощия NS превозва около 600 000 пътници и за една година консумира около 1,2 милиарда киловатчаса електрическа енергия, което се равнява на енергийната потребност на всички жилищни сгради в Амстердам.

Холандия засега не може да покрие всичките си потребности от електричество чрез вятърните турбини, които в момента генерират 7,4 милиарда киловатчаса, а през 2015 г. Холандия има нужда от около 12,5 милиарда киловатчаса.

Енергийната компания Eneco решава този проблем чрез издаване на “гаранции за използване” сертификати, позволяващи за изкупуване на възобновяема енергия от държавите, които имат излишък от нея.

Но за нуждите на влаковете Eneco използва електричеството, генерирано от вятърните ферми на Холандия, Белгия и Финландия. Именно благодарение на по-бързия строеж на вятърни турбини в тези страни холандците от началото на тази година ползват електрически влакове.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

NS мина само на вятър, няма такава страна като Нидерландия