Published On: ср, мар. 1st, 2017

Жив е той, жив е! Там в Мустрак, пак за бой се стяга…

Дойде време за протести, пролетните лъчи на слънцето ярко греят над хълма до село Мустрак. Потетът го е написал ясно и точно, сега в местен вариант.

Жив е той, жив е Живко Желев! Там на хълма до Мустрак, потънал в лихви, лежи и пъшка, тютюнджия с дълбока на гърди рана,бивш полицай във младост и в сила мъжка.

На една страна захвърлил трактор, на друга сеялка на две строшена; очи тъмнеят, глава се люшка, уста проклина цяла вселена!

Живко на протест, част 7, драма в няколко под драми

Лежи юнакът от Мустрак, а на екрана Бойко ядосано се заканва; кърджалийка пее нейде в полето, и лихвата още по силно тече!

Протести са сега… Пийте лихвари, изедници и мутри, тез тъжни песни! Блей и ти прекупвач от Гърция в тази черна земя! Ще да загине и тоя Желев… Но млъкни, сърце!

Тоз, който падне в бой за тютюна,
той не умира: него жалеят
земя и небо, звяр и природа,
и певци песни за него пеят…

Денем му сянка пази кмет и кметица
и вълчето куче Бойко му кротко раната ближе;
над него СОКОЛ, юнашка птица,
и тя се за брат, за юнак се грижи!

…..

И самодиви-певици в бяла премена,чудни, прекрасни, песен поемнат, –
тихо нагазят в трева зелена, и при юнакът дойдат та седнат. Той с рана хора може да подхване…

Една му с билки раната върже,
друга го пръсне с фанта студена,
трета го в уста целуне бърже –
и той я гледа – мила, засмена!

“Кажи ми, сестро, де – Асен, де е Христо Бозуков?
Де е и мойта вярна мустраклийска дружина?
Кажи ми, пък ми вземи душата,
аз искам, сестро, тук да загина, тук на шосето до пункта!”

И плеснат с ръце, па се прегърнат,
и с песни хвръкнат те в небесата, –
летят и пеят, дорде осъмнат,
и търсят духът на Бозуков…

Но съмна вече! И на пункта
юнакът Желев лежи, лихвата му тече, –
вълкът-куче Бойко му ближе лютата рана,
и банковата лихва пак ли тече ли тече!

Не те ли е срам бе Бай Илия, на годините на баща ми си….


Нека минем обаче от това лирично отклонение към сърцето на проблема….

Христо Бозуков – от двете страни на барикадата, между недоволството и законите….

Близо 80 човека се навъртат в малкото останали здрави къщи, тук често в обори и мазета замръкват неканени гости – афганистанци, иракчани, кюрди и всякакви мургави клетници, решили пеша да стигнат до заможната Западна Европа.

И тази година трябва да се събудим от зимния тютюнджийски сън, време е, идват и следващите 2 напрегнати изборни седмици,всяка акция може да донесе успех на една или друга листа. Сериозните играчи на областно ниво са ПП ГЕРБ, БСП за България, ДПС и тук-там Реформаторския блок, а отскоро и Патриотичния фронт, колкото и разнороден да е той.

Кой ще води протестите?

Има само един верен отговор: Живко Йорданов Желев, бивш служител на МВР, бивш тютюнопроизводител, който е оставил земите си на роднини, защото от този подсектор на селското стопанство тук вече полза няма, може и да има за няколко дребни прекупвачи, но като цяло тютюнджийството ще последва съдбата на бубарството. Само няколко черници в Свиленград и околните села напомнят на хората, че някога тук предприятието Коприна е давало хляб на половин Хасковска област.

Живко Желев и Атанас Кърчев на обиколка в Харманлийско по време на евроизборите

Дори кметицата на Ивайловград е била част от звеното на цеха в града на Ивайло, но и тютюна също е помагал на крехкия семеен бюджет, така е, натам вървят нещата дами и господа. В страна без ясни правила и без институции с ръководители на място ни очаква крах, първо затвориха най-големите бази на Петрол в кв. Капитан Петко Войвода, после ЗММ ЮГ се разпадна на части пред очите на всички, ЗНОРЧ стана къде турски, къде пое към вторични суровини, а сега си отива тютюна, жалко за Желев.

Не е отрицателен герой за местните хора, а останала единствена светулка в мрака на монополите и мързеливите чиновници от МЗХ и разните агенции.

Същият дори тегли кредит с надеждата, че през периода 2015-2020 година цените ще се стабилизират около 6,5-7,2 лева за килограм алтън табак.

Актьорско майсторство и ветропоказатели има колкото искаш в БГ

Няма как да стане, интересите на големите и на монополистите е такъв, евтина стока от Турция и Близкия изток, плюс 20 000 тона от тук-там у нас.

Виржинията още се крепи, там поне се държат един за друг, но доста от едрите плачат, завлечени от огромни лихви и главници по кредите от 7-8 милиона лева. Едни си продават базите в Пазарджик, други минават в търговията и лихварството, трети директно разпродават всичко и се местят към Германия и Австрия.

Жените от Родопите са в Холандия

Тютюнджийки работят по складове и бази в Нидерландия, от тютюн на скенер…

Да, и тази ниска земя, преди била мочурища и блата, сега предлага по 8,98 евро на час на измъчените дами със забрадки. Искаш ли, кой те пита, в България те чакат 4 гърла, а някои имат дори внучки абитуриентки. Скъпо е, но пък парите идват веднага.

Сега отново ще гледаме 3-4 дни Живко Желев по регионалните и национални медии. Служебното управление натиска в сектор Сигурност и Образование, а агрото ще остане да се решава на маса през май-юни, или когато се появи нов кабинет с неясни субекти в него.

Тютюнопроизводителите отново излизат на протест . Утре от бранша се заканват да горят тютюн и да блокират пътища . Причина за недоволството са спрени плащания за референтния период и липса на диалог със структурите в Консултативния съвет.

Колко ли вече са останали в бранша, но от там изпращат протестна декларация до Президента и служебният министър –председател.

Ако не бъдат разбрани, тютюнджиите се заканват да протестират всеки ден, до изборите , които са на 26. март. В Свиленград, протестът ще започне в 10 часа, гарантирано от Желев. С трактори и камиони, земеделците възнамеряват да блокират пътят за с. Пъстрогор и магистрала “Марица”. На линия ще са около 150-200 човека, другите по стара традиция ще седят от страни или в близките кръчми, откъдето да гледат шоуто на Желев.

От тези протести, нито фермерите станаха по-умни, нито по-богати, ако не броим първите 50 в списъка за национални доплащания. Това са т.нар. референтни, които все не стигат, все са малко, а дори и цветарки вземат пари за нищо, тъй като са си писали количества, които не са техни, пълна каша, която и от Брюксел не могат да разрешат.

Така е господа, така става, когато винаги слушате червено-сини милиционери, доносници, комсомолоски секретари и лихвари да ви определят битието. Прост народ, крадливо управление.

Велко Велев, кралство Нидерландия

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Жив е той, жив е! Там в Мустрак, пак за бой се стяга…