Published On: пн, мар. 6th, 2017

Живко, спасение има, то е обаче в Западна Европа, а не в село Мустрак

Трета години серията е една и съща, но количествата са спаднали вече почти 4,5 пъти. Живко Желев е вече независим съветник, който подкрепи отпускането на общински средства за сдружение,където доминира частна фирма, зам.председател на нова структура в тютюна – НКТБ. Този път е на линия в дясната политическа палитра с буркани мед, където по принцип са частните производители, средната класа и хората с европейска визия за бъдещето на България.

Желев няколко пъти плаши, че ще се пали и бяга към Англия, където да управлява камион при своя колега Благо. Да, но от 15.03 заради излизането на Великобритания от ЕС, спират издаването на разрешителни за работа на българи и румънци, въпреки опитите на Бойко Борисов да поиска равноправие с останалите страни от Източна Европа.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“

Това е български игрален филм, който успя да спечели публиката дори в страни като Германия, Австрия, Хърватия и Швейцария. Има спасение, но то не е в България, защото там всичко е толкова атрофирало и гнило, че където и да стъпиш – пропадаш със сигурност в бездната, освен ако не си близък на олигархията.

Какво се случи през март 2014 година в село Мустрак, нека върнем лентата назад ….. Напрежението между тютюнопроизводители и изкупвачи отново ескалира в края на изкупната кампания, а в Свиленградско се стигна до бой. Този път спорът за цените и качеството между фирми и тютюнопроизводители влиза в съда, а един производител заплашва да се запали.

След 5 месеца чакане комисията по оценка на тютюна влиза и в склада на Живко Желев от село Мустраг. Фирмата-изкупвач го посещава, след като е информирана, че отива на съд, ако не спази договора си. Скандалът пламва, когато Желев разбира, че комисията няма намерение да купува.

Според оценителите Желев мами, като им пробутва сортове, за които не е получил семена. В спора се включи независим експерт, чиито изводи оневиниха производителя. „Ето ги жилите – при сорта горни беритби жилите се срещат, при „Кабакулак” не се срещат, това е. Това е Крумовград (сортова група тютюн – бел. ред.)”, обясни оценителят Спасин Карайчев.

Mute

Loaded: 0%
Progress: 0%
Remaining Time-0:31

От Асоциацията на тютюнопроизводителите защитиха своя колега и определиха акцията на фирмата като наказателна, защото по време на януарските протести Желев бе в предните редици. „За съжаление, в момента тези удари, които трябва да понесат тези хора, които организираха протеста, говоря за координаторите от хасковска област, в момента понасяме удари от търговските фирми с измисляне на причини за занижено качество на тютюна, неизкупен тютюн и равносметката е 150 тона неизкупен тютюн в община Свиленград”, обясни председателят на асоциацията Цветан Филев.

С 20 тона тютюн и 100 000 лв. загуба Желев заканва да се замозапали. „Кажете ми какъв е начина другия, резервен начин има ли – няма. Другите сеят, аз не мога да сея. За догодина аз не знам какво да правя. Почвам да продавам микробуси, трактори. С какво да върна заема?” оплака се производителят.

Случаят не е единствен. Възможни са нови блокади на пътища от гневни производители, предупредиха от асоциацията.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Живко, спасение има, то е обаче в Западна Европа, а не в село Мустрак