Published On: чт, мар. 30th, 2017

ГЕРБ едва ли ще върне митницата в Свиленград, само левите настояват за това

Водачът на листата на Коалиция „АБВ- Движение 21” Лидия Чорбанова и кандидатите за народни представители Добри Тодев, Галина Атанасова и Маргарит Камбуров се срещнаха и разговаряха с жители на Свиленград преди седмица. Те гарантираха да върнат митницата обратно в общината. Дали в настоящата ситуация това е възможно, патова ситуация и възможен кабинет с премиер Бойко Борисов, а това вещае блокиране на искането на огромна част на свиленградчани, които на 26-ти март изразиха силна подкрепа за левицата.Това съвпада с визията на “БСП за България” и лично на новия депутат от социалистите – инж. Никола Динков. Трите сили, две от тях извън новия парламент, отчетливо виждат каква загуба на работни места и приходи носи това крайно решение на вече покойния ген.Ваньо Танов и финансиста Владислав Горанов. 

Какво донесе това на местните хора:

  1. Затворени бяха валутни магазини, които пласираха български акцизни стоки. По оценки на турските медии, България губи от това между 650 000 млн.долара на година във всички направления на търговията.
  2. 790 души, митнически и друг персонал, останаха без препитание, част от тях мигрираха към Хасково, Бургас, Пловдив, Стара Загора и София.
  3. Недуобство за всички транспортни фирми, натоварен трафик на тежки машини и камиони в кв. Капитан Петко Войвода. Чакане с часове за обработка на документи в Пловдив и Бургас.
  4. Дълги опашки, проблеми със софтуера, който могат да се решат на място от специалисти по поддръжка на системите за работа на Гранична полиция и АМ Митници.
  5. 86 външи служители от други градове получават допълнителни средства за престой и командировки, хаос и липса на спазване на графиците, довели до 27,5% забавяне на цялата работна дейност на платната. Основните проблеми, които всекидневно поставят хората от региона са високите нива на безработица, натиска, който се оказва върху бизнеса от политическия елит и деленето на фирмите от региона на „наши и ваши“, на такива ползващи се с облаги и на такива, които се водят към умишлен фалит.

Новото правителство, ако бъде оглавено от ПП ГЕРБ, едва ли ще се вслуша в мнението на хората от региона на Свиленград и Любимец, ясно е че дясната формация залага на дългите релации за фирмите, съответно Пловдив и Бургас.

Агенцията не спира да публикува новини колко много е сторила за попълването на държавния бюджет. Недвижимо имущество, превозни средства и вещи на стойност над 1,5 млн. лева, обезпечени като средство за погасяване на просрочени задължения към бюджета, продаде през миналата 2012 г. НАП Пловдив. Същите бяха обявени за продан от публичните изпълнители на дирекция “Събиране” по повод големи данъчни и осигурителни задължения от страна на предишните им собственици. Най-много средства за бюджета от подобни търгове са спечелени през месец декември – почти 382 хиляди лева, когато са продадени 4 имота в Пловдивско и 1 автомобил в Пазарджик. През ноември пък след успешно приключили търгове на 5 превозни средства, 4 недвижими имота и две групи вещи, към бюджета са добавени 292 хиляди лева. От началото на тази година всички стоки, които НАП обявява на търг, могат да бъдат разглеждани в новия е-магазин на приходната агенция. На интернет адрес www.nap.bg има информация за всички имоти и превозни средства, които биват продавани от публичните изпълнители заради неплащане на дължими данъци и осигуровки в големи размери. Пак там се публикуват и търговете на вещи, които са конфискувани или отнети в полза на държавата от други контролни институции, пише Plovdiv24.bg. През февруари например, НАП Пловдив ще предложи в търгове товарен влекач “МАН” с полуремарке, оценени на 36 000 лева; съоръжения за сладкарската промишленост; въдици, макари и хрилни мрежи, отнети при нелегален улов от Агенцията по рибарство и аквакултури, и дори ракиен казан, конфискуван от митница Свиленград. В новия електронен магазин към всяко съобщение за търг освен описание на стоката, дати и адрес за огледи, първоначална цена, размер на депозита и телефон за подробности, вече има възможност за публикуване и на снимков материал.

 

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ГЕРБ едва ли ще върне митницата в Свиленград, само левите настояват за това