Published On: чт, мар. 30th, 2017

Китай търси съюзник в лицето на ЕС, защото трепери от Тръмп

Китай все по-силно търси ЕС като съюзник в защита на глобализацията и се стреми към по-тясно сътрудничество със Стария континент, споделят европейски дипломати, цитирани от “Ройтерс”. Пратеници на страните членки в Брюксел твърдят, че в контактите им с официален Пекин се усеща силно желание за работа с Европа във време, в което някои смятат, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може да подкопае глобализацията с протекционистки решения.

С действията си Тръмп “подтиква Китай и Европа да се сближат”, смята дипломат, базиран в Пекин, чието име не се споменава. Според него Китай е готов да промени позицията си по въпроси в търговските преговори, които до този момент са били спорни. Има перспективи и да се съгласи на редица мерки за борба с климатичните промени и да подкрепя ООН – въпроси, по които американският държавен глава иска да поеме курс, различен от досегашния. Според четирима високопоставени европейски дипломати, които са в близки контакти с Китай, има шанс за пробив по бизнес въпроси, чието разрешаване се бави с години. Сред тях е и сключването на договор, който да увеличи инвестициите в двете посоки.

 

Докато бизнесът в Европа е по-скептичен за възможността Китай да премахне ограниченията за достъпа до пазара си за чужди компании, дипломатите забелязват, че промяната е видима най-малкото в тона на китайските власти. Като пример те дават решението на Пекин да се откаже от кампания, с която призоваваше ЕС да признае най-многолюдната страна в света за икономика, ръководена от механизмите на свободния пазар, а не от решение на държавата. Подобен статут би попречил на ЕС да налага на Китай наказателни мита заради дъмпингов внос.

На европейски официални представители китайците казват и че годишната среща на върха трябва да се проведе преди обичайното време, което е през юли, за да може президентът Си Цзинпин да препотвърди посланието си от Световния икономически форум в Давос за защита на свободната търговия и глобализацията.

Срещата на върха между ЕС и Китай миналата година беше заредена с много напрежение, тъй като съвпадна с решение на международен съд, че претенциите на Пекин в Южнокитайско море са незаконни. В резултат нямаше и общо изявление след форума.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Китай търси съюзник в лицето на ЕС, защото трепери от Тръмп