Published On: пн, апр. 3rd, 2017

7 министри за патриотите, те отричат, било рано за точен брой на постовете

7 министри или 4 министри плюс 3 заместник министри, това са двата варианта за Патриотите на този етап. Въпреки това зам.-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки отрече информациите, че в следващото управление Обединените патриоти ще оглавят 7 министерства. Според него това звучи като предложение, но такива преговори засега не са водени.

“Към момента между ГЕРБ и Обединени патриоти разговор за министерски кресла и посочени лица не са правени. Това, което четете по медиите, на мен ми прилича по-скоро на предложение, най-вероятно на управляващите”, коментира Джамбазки.

Той беше категоричен, че двете страни все още не са се договаряли за съвместна управленска програма.

“Това, което се случи е проведен разговор, не преговори. Разговорът беше за това може ли да се говори за обща програма и за изработване на такава обща програма. След приключването на този разговор вероятно ще започнат и преговори за съставяне на общо правителство. Но нашите усилия и нашето желание това общо правителство – бъдещо, евентуално, хипотетично – да бъде основано преди разговора за министерските места, да бъде основано на няколко ключови неща, които трябва да бъдат свършени. Ако се постигне съгласие по тези неща, ще се работи заедно”, уточни Джамбазки.

Той отсече, че този път патриотите ще стремят да бъдат пълноправни партньори в управляващата коалиция, а не както постъпиха с кабинета “Борисов 2”, просто да го подкрепят без да имат министри.

Воеводата отхвърли твърдението, че патриотите са против лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да стане премиер за трети път, като и добави личното си мнение, че първата политическа сила има логичната задача да излъчи министър-председател.

“Валери Симеонов лансира няколко идеи, някои от които биха били успешни, ако проработеха, за съжаление няма да се случи. Като например общо управление в по-голям формат с участието на БСП”, допълни той.

На въпрос дали би напуснал поста си в ЕП, за да заеме такъв в един бъдещ кабинет, Джамбазки отговори: “Моето лично убеждение е, че заемането на такава отговорна позиция предполага подготовка, умение и знания”.

Според Джамбазки въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура с абсолютно мнозинство, ще бъде вредно за България, а и такава практика е напълно непозната в Европа заради дефектите, които дава.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

7 министри за патриотите, те отричат, било рано за точен брой на постовете