Published On: пт, апр. 7th, 2017

Турските медии: България се меси на референдума ни, ДПС зове да се гласува с НЕ

България се намесва грубо в нашия референдум, който е поставен на масата от президента Ердоган и управляващата партия АК. Една от партиите на мюсюлманите в съседите ни ДПС призовава и организира своите последователи в Измир, Бурса, Одрин, Истанбул, Анкара и Чорлу активно да се гласува с твърдо НЕ.

Грубото отношение на тази партия към нашия президент и промените в Конституцията са акт на агресия, подчертават няколко издания. Най-яростно се държи изданието ARTI 49 и познатия в България – ZAMAN.

Habersitesi.com от своя страна приканва българските турци с двойно гражданство да упражнят волята си в консулските отдели, съответно на 7 или 9 април. Истерията от намеса на ЕС и сателитите на републиканската CHP е в пълен ход. Досега само 70 души са гласували у нас в допитването на Анкара.

Освен това се подчертава, че посещението на Доналд Туск в София и срещата му с националиста-президент Румен Радев е родила инициатива – разполагане на още военни до турската граница в Тракия, както и поставянето на още съоръжения и техника за борба с трафика на нелегални от лагерите в азиатската част на Република Турция.

Доналд Туск обеща дори армия от Полша, Чехия, Унгария и Словакия, която да гарантира по-силно пресичането на желанието на тези тълпи към богата Европа, допълва ntv.com.tr.

Критиката на Анкара към Нидерландия, Германия, Дания и Австрия е по отношение на забраната за организиране на митинги за подкрепа на референдума.

“Бойко Борисов, стар аркадаш на нашия президент се държи неутрално и не зове за нищо, той изчаква да види резултатите и чак тогава да заеме позиция”, която му е угодна, допълва медията.

Държавният глава на южната ни съседка обещава честна кампания за референдума. Противниците на целта на президента Реджеп Тайип Ердоган за въвеждане на президентска система на управление обаче никога не са вярвали в това. 

Не остава много време до референдума в Турция на 16 април, като последните проучвания на общественото мнение показват, че е възможно резултатите да са твърде близки. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се бори упорито. Наскоро гласът му щеше да спадне, но той продължи с неуморимо темпо. Президентската система ще бъде върховото постижение в кариерата му и той дава всичко от себе си на митингите.

Типичен пример за неговото натоварване бе един ден неотдавна, в който той се появи на събитие на турска младежка фондация в 13 часа, а след това участва в две други церемонии по откриване на мероприятия в 15,30 часа и в 17 часа. След тези три появи онзи ден Ердоган отиде в телевизия в 19,30 часа за продължила час и половина сесия с въпроси и отговори с много отстъпчиви интервюиращи. Независимо от това какво се открива – нов клон на общината или нещо подобно – самите събития са само от второстепенно значение. Основното винаги е стремежът на Ердоган към президентска система при речи, изпъстрени с остри критики към Европа, включително обвинения в нацизъм.

Всъщност поглед към турската телевизия показва колко неравномерно се води кампанията. С указ 687 за извънредното положение правителството упълномощи избирателната комисия да наказва частни телевизии,заподозрени в дискриминация спрямо политически партии, действие, което работи добре за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган.

Проучване, извършено от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която остро се противопоставя на въвеждането на президентска система на управление, следи държавния информационен канал ТРТ Хабер от 1 до 21 март. Резултатът: общо 1390 минути от излъченото време бе за президентството, а 2723 минути за ПСР.

За разлика от това имаше едва 216 излъчени минути за най-голямата опозиционна формация – Републиканската народна партия (РНП) – и 48 минути за Партията на националистическото действие (ПНД), която бе принудена от нейния лидер Девлет Бахчели да приеме линията на Ердоган. А какво да кажем за ДПН, партията, която едва бе в състояние да води кампания, като се имат предвид задържанията на нейните председатели, на няколко депутати и много членове? Нула минути излъчване по държавната телевизия.

Учителка, работеща в Истанбул, за кампанията на ДПН за гласуване с “не”, се оплака, че полицаи в цивилни дрехи са снимали активисти в техните палатки. Учителката, поискала да запази анонимност, каза, че се страхува, че ако резултатът на референдума е “да”, то преследванията (срещу ДПН) ще се засилят.

Млад мъж, който работи в палатката с учителката, бе извлечен от апартамента му същата нощ. Не стана ясно дали това е свързано с неговата политическа ориентация, но сега той признава: “За първи път съм уплашен”.

По същия начин най-голямата опозиционна партия РНП твърди, че са извършвани атаки срещу лагера й за гласуване с “не”, като стрелба по автобус от кампанията на партията за референдума в Истанбул, при което е бил ранен млад член на формацията. Депутатът от РНП Сезгин Танръкулу смята това за резултат от поляризираната атмосфера, подхранвана от Ердоган. “Ние сме под огромен натиск”, казва Танръкулу.

Правителството не е изтъкнало изрично, че всеки, който гласува с “не” е терорист, но подчертава, че всички терористи ще гласуват с “не”.

И най-малкото подозрение в сътрудничество с терористите може да бъде опасно съгласно режима на извънредно положение: заподозрените може да бъдат задържани от полицията до 14 дни.

Емма Синклер-Уеб, експерт по Турция от правозащитната организация “Хюман райтс уоч”, казва, че кампанията е ограничавана от режима на извънредно положение. Например, съгласно законите при извънредното положение правителството може просто да смени кметовете на 82 преобладаващо кюрдски общини с назначени от държавата администратори.

Точно в момента, когато демократично избраните политически представители впрягат сили за кампания за гласуване с “не”, Синклер-Уеб отбеляза, че те са “избутвани от пътя”.

В допълнение съгласно режима на извънредно положение свободата на събиране е ограничена и над 1400 представители на ДПН са задържани, казва Синклер-Уеб. На некоординирания и разцепен лагер с призив за “не”

му липсва лидерът на ДПН Селяхаттин Демирташ,

критикът на Ердоган с най-остър език.

 

Правителството обеща на опонентите на президентската реформа честна кампания. Колкото е законно да се каже “да”, толкова е законно да се каже и “не”, обяви в края на януари вицепремиерът Нуман Куртулмуш. Гарантираме, че всеки може да води кампания при еднакви и свободни условия, посочи той.

 

Експерт по турските избори, който поиска да запази анонимност, каза, че това обещание не е спазено. Поддръжниците на гласуване с “да” злоупотребяват с държавни ресурси, като използват самолети за своята кампания. Те също така имат много пари на разположение, докато опонентите на практика са лишени от това.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Турските медии: България се меси на референдума ни, ДПС зове да се гласува с НЕ