Published On: пн, апр. 10th, 2017

Сръбската BKTVNews: Турция си взема част от Балканите, градовете до границата са вече изкупени

Турция от десет години трайно се настанява в съседите си. България и пример за това. В градовете до границата се четат надписи на турски, английски и български. От Калотина до Капитан Андреево на почти всеки паркинг има турски ресторант, магазин, хотел и знаме с полумесец. Фабрики и цехове на турски компании има от юг до север. Местните хора вече свикват с това. Русия като цяло подкрепя турската икономическа експанзия на Балканите, с цел и двете страни да създадат свои сфери на влияние в региона. САЩ явно са изгубили интереса си към полуострова, а отговор на Брюксел все така се чака.Това са изводите в анализ на Томислав Крешович и Предград Прокопльевич за сръбското издание BKTVNews.


Балканският полуостров са традиционен пазар за Турция, в който тя се конкурира с икономиките на ЕС, преди всичко на Германия и Италия, както и с тази на Русия. Глобално погледнато, Анкара иска да бъде един от лидерите в региона.Тя вижда себе си като значим регионален инвеститор, преди всичко в инфраструктурата, строителството, земеделието, търговията и туризма.

Своето влияние Турция насочи към Босна и Херцеговина, Косово, Санджак, Македония, Албания, но същевременно и към България и Гърция. Основната цел на тази външна политика е разширяването на икономическата дипломация в целия регион на Западните Балкани.

Данните за 2016 г. показват увеличен износ от Сърбия и Босна към Турция. В тази посока Босна е изнесла стоки за 650 млн. марки (такава е валутата в тази страна – бел.ред.), докато през 2015 г. обемът на износа е бил 500 милиона. Миналата година сръбският износ към Турция е за 900 млн. долара, а през 2015 г. – за между 700 и 800 милиона.

В същото време Турция участва в свързването на пазарите на Сърбия и Албания. През последните 20 г. турската Агенция за сътрудничество и координация е реализирала над 800 проекта в Босна, голяма част от които са в Република Сръбска.

С една дума официална Анкара се опитва да се превърне в ключов фактор на Балканите. Доказателство за това са и големият брой проекти в сферата на строителството и, по-специално, при изграждането на магистрали. Американско-турската компания ”Enka-Behtel” изгражда пътищата на Балканите, преди всичко в Албания, Косово и по коридорите Е-10 и Е-8.

Русия ще подкрепи това икономическото влияние на Турция на Балканите основно заради стратегическите енергийни интереси (газопроводите).

Така Анкара ще се превърне в неин стратегически партньор и двете страни ще експлоатират балканския, но и европейския пазар. Това е и ясно записано в междуправителственото споразумение между Русия и Турция.
В този документ се подчертава, че трябва преди края на 2019 г. да бъде готова за експлоатация морската част на “Турски поток”. До тогава трябва да бъдат направени промени в договорите за доставка на газ от Русия за Турция през територията на България.

Руският президент Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Ердоган обсъдиха по време на срещата си в Москва на 10 март възможността на Анкара да се достави противовъздушната система “С-400”.
Очевидно е, че Русия иска през Турция да има по-голяма роля на Балканите и така да конкурира влиянието на ЕС и САЩ.

Ясно е, че Москва и Анкара ще работят върху подялбата на своите интереси на полуострова. Турците ще увеличат своето влияние сред мюсюлманското население, а руснаците – сред православното. Сегашните геополитически процеси би трябвало да запалят червената светлина в ЕС. Политическите анализатори вече са стигнали до заключението, че е доста наивно ЕС да изгражда своето влияние на Балканите само чрез евроинтеграцията или изпращането на незначителни парични суми.

Време е ЕС да осъзнае, че Балканите трябва да се превърнат в геополитически приоритет за ЕС.
Като се има предвид, че американската администрация е загубила интерес към региона, Брюксел не би трябвало прекалено много да чака. Ако го направи, много бързо ще се изправи пред факта, че някои източни Велики сили са създали свои зони за влияние и интереси.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Сръбската BKTVNews: Турция си взема част от Балканите, градовете до границата са вече изкупени