Published On: ср, апр. 12th, 2017

Ивайловград удари дъното, в Маджарово дори има повече работа

Безработица и ниски заплати задушават Община Ивайловград. Това показват официалните данни на НСИ за първото тримесичие на 2017 година. Средната работна заплата за ръководената от ГЕРБ община е едва 456,20 лв. Тук националната статистика включва местния и частен сектор, който основно ангажира работна ръка.

Градът, който географски и климатично принадлежи повече към съседната гръчка област Еврос, е на дъното по безработица в региона. Най-тежкото за жителите на общината е, че за пръв път Ивайловград и подмина дори съседно Маджарово.

Славеево е първото село до Гърция, там им остана само тютюна като сериозен месечен приход

През миналия месец в града на Ивайло точно 22.25% от трудоспособното население е било без препитание. За сравнение по този показател Маджарово е предпоследен – 22.0 %.

Най-нисък е делът в община Димитровград – 6.1%, която изпревари лидера в класирането Хасково, където има 6.3% безработни. Новата индустриална зона в града на младежкия порив през 60-те години на миналия век генерира заетост и високи заплати. Средното месечно възнаграждение възлиза на 767,89 лева.

По размер на заплатата Хасковска област заема 21 място сред 28-те области в страната. С най-висока е столицата – 1 336 лв., а с най-ниска Видинска област – 679 лв.

Равнището на безработица в област Хасково е 8,76% за първите три месеца на годината. От тях по програми и мерки са наети 19 човека, а по схеми на Оперативна програма „развитие на човешките ресурси“ – 9, а останалите 345 лица са на първичния трудов пазар. 93-ма от общо постъпилите на работа са с работническа специалност, 125 са специалисти, а 143 са без квалификация.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ивайловград удари дъното, в Маджарово дори има повече работа