Published On: ср, апр. 12th, 2017

Хасково в плен на радиоктавната вода, 2 пъти над нормата

И това доживяхме, децата ни да гълтат радиоактивна вода. Установеното количество уран в част от питейната вода на Хасково е 2 пъти над стандарта. Наличието на опасния елемент бе установен след извънредни проби взети от РЗИ-Хасково от четирите кладенеца на първа помпена станция.
Тя водоснабдява с 9 кладенеца, в четири от тях е било открито наличието на тежкия метал. С тях се захранват квартал “Любен Каравелов”, част от централна градска част и част от “Кенана”. Допустимата норма на уран е 0,03 микрограма на литър вода. Установеното превишение е два пъти над нормата. Съдържанието в останалите 5 кладенеца на първа помпена станция е в допустимите стойности, научи Дарик.

Очакваме подробности от извънредния брифинг в МЗ-софия, от които се надяваме да научим и защо цяла седмица, населението на Хасково не е било информирано за този проблем.  

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Хасково в плен на радиоктавната вода, 2 пъти над нормата