Published On: чт, апр. 13th, 2017

Доходите ни по-ниски от тези в Габон, енергоносителите ни 30% по-скъпи от ЕС, три пъти по-голям дълг при Борисов, робия до шия

Българите получават доходи по-ниски от тези в Габон, плащат по-скъпи енергоносители от германците с 28,9%, а по дълг се доближават до Гърция и Португалия. Такъв батак е в страната, че няма изгледи скоро да се оправи. До 2008 г. външният дълг беше намален до 14%, а след това – от 2009 г. до 2017 г., външният дълг се утроява.

По този начин анализира настоящата ситуация пред bTV икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев.

Николай Василев

След 1997 г. три правителства в условията на по-бедна и изостанала държава успяха да намалят външния дълг, а ние сега сме се пуснали по пързалката на харченето. През последните 6 години няма рецесия, няма причина всяка година да има дефицит, подчерта Василев.
 
Къде сме по доходи, има ли база за сравнение, ето и данните на ООН…

Габон днес е с по-високи заплати от България в ЕС

ГАБОН

Минималната работна заплата там е $302. В България под тази сума живеят около 1,89 млн.българи, включително и пенсионерите.

ГВАТЕМАЛА

Над 60% от заетите са в сел­ското стопанство. Минималната работна заплата в северно-аме­риканската държава е в раз­мер на $259,90.

ЙОРДАНИЯ

Държавата от Близкия изток е с недостатъчни доставки на вода, горива и други природни ре­сурси. Страната се намира в силна зависимост от чуждестранната помощ. Въпреки това минимална­та работна заплата там е $268 на месец.

МАРОКО

Българските граждани получа­ват по-ниско заплащане и от ма­роканците. Работещи африканци в индустриалния сектор на Маро­ко получават минимална заплата от $253 на месец.

180 лева пенсия, с обещания да стане 200 към края на годината

Кои бяха гостите в медията ?

В студиото присъстваха и Владислав Николов от ГЕРБ и Румен Гечев от БСП, които подновиха спора за това необходим ли е заем от 16 млрд. лева или не, след като новият дълг беше приет окончателно от парламента по-рано днес.

Николов повтори за какво ще отидат парите от новия заем, а Гечев обяви, че реално се нуждаем от заем в размер на 8 млрд. лева, които е по-добре да се вземат от български банки, за да „не пълним джоба на чуждите“.

Никой не казва за какво ще отидат тези пари, но няма да е за реформи. А това дали лихвата сега е най-ниска никой не може да го каже, защото не се знае колко ще е тя догодина, коментира Гечев.

Колко печелим и съизмеримо ли е то със стандартите на съюза?

Истината е, че ни предстои да влезем в ЕС с африкански доходи. Европейски са ни само данъците. 1,45 евро е почасовата заплата в България, изчислили от “Евростат”. Излиза, че на ден препечелваме по 12,33 евро при 8,5 часа работен ден. Съмнявам се. Има хора, които бъхтят по 12 часа на ден за 10-15 лв. Ако са верни изчисленията на евростатистиците, месечната заплата у нас е 271,15 евро. Левовото изражение на евродоходите ни е 528,74 лв. Както се казва, дай Боже всекиму. За съжаление обаче не са много хората у нас, които могат да се похвалят с такава заплата. Особено в малките градове и селата.

Тези числа може да изглеждат големи, но съгласно Маастрихските критерии са далеч от минимума, който ни е необходим, за да станем пълноправни членове на Евросъюза. Според тези изисквания, до влизането ни в ЕС най-ниските доходи в страната трябва да станат минимум 700 долара на месец.

В евро това прави 573,54 евро. Тоест почасовото ни заплащане трябва да достигне поне 3,07 евро – два пъти повече от сега.

Любопитно е, как живеят белите хора в европейските страни? Повечето от 15-те стари страни-членки на ЕС – много добре. Новоприсъединилит се 10 все още имат какво да наваксват. В Стара Европа средната почасова заплата през 2004 г. е била 24,02 евро. Това е с 16,6 пъти повече от нашата. Най-добре са платени гражданите на Дания – 30,70 евро на час. Горе-долу толкова получават и шведите – 30,43 евро. Добри почасови заплати взимат и в Белгия – 29,96. Високо платени са и французите – по 28,20 евро на час. Най-ниски са доходите в Португалия – по 9,56 евро на час. И в Гърция – по 13,37 евро.

Дори най-бедните гърци живеят 4 пъти по-добре от северните си съседи

Най-високи от новите страни-членки на ЕС са заплатите в Словения – 10,54 евро. Наполовината на тях получават в Унгария – 5,54 евро. Следвана от Полша с 4,74 евро, Естония с 4,24 и Словакия с 4,41. В тези държави месечните заплати се движат между 825 и 1036 евро. Тоест с поне 4-5 пъти повече от нашите.
Как стои въпросът с данъците? У нас само те са европейски. И са далеч от световната практика: високи заплати – високи налози, ниски доходи – малки данъци. По данни на “Евростат” през 2004 г. в България средната данъчна ставка на трудовите ни възнаграждения е била 34,9%. Средната ставка в 15-те страни-членки на ЕС е 36,3%. По-високи от нас налози плащат в Белгия – 46,4%, Швеция – 46,2%, Германия – 45,4%. По две кожи дерат и в някои от бившите соцстран. В Чехия например налогът е 41,9%, в Естония – 38,9%.

Самите числа говорят за реформи, за намаляване на дефицита. Не може нещата да се променят рязко, отговори Николов.

В дискусията се включи и Николай Василев, който посочи, че това, което него го притеснява като гражданин, е не, че ГЕРБ и БСП се различават в мненията си, а това колко си приличат.

Който дойде на власт, започва да харчи пари и не прави никакви реформи. При още няколко смени на тези правителства в управлението след 10 години ще имаме 40 или 50 млрд. дълг. Десертът ще бъде гръцки в България. Ако едно семейство, независимо дали е бедно или богато, харчи повече, отколкото получава, краят му е ясен.

Избори, които не носят траен икономически ръст, а генерират миграция, бедност и висока смъртност

Как ГЕРБ получиха толкова много гласове?

796 000 служители – администрация, агенции, общини, областни управи и други звена в държавния апарат. За сравнение в Нидерландия всички държавни служители са 19 800, а населението там е 18,7 млн.души. Нереформираната държавна администрация, наличието на огромен апарат, който почти нищо не прави по време на работа в комбинация с липсата на съдебна и здравна реформа, праща България на една линия със страни, където има войни и ежедневни атентати.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Доходите ни по-ниски от тези в Габон, енергоносителите ни 30% по-скъпи от ЕС, три пъти по-голям дълг при Борисов, робия до шия