Published On: пт, апр. 14th, 2017

За Великден да си припомним Константин IV Погонат: Къде и кога се е чуло и видяло варвари на свобода в ромейските предели

40 000 българи нахлуват в територията на Василевса. Това е положението, критично, но удържимо за граничните гарнизони. Да, смесица от история и настояще. Това се случва за Великден 2017 година. Още в петък се заформиха опашки, съветват ни от ЕС да правим смесени екипи за проверка на документите между българи и гърци.

Нека на този фон от днес,утре и в неделя си припомним думите на ромейския император Константин IV Погонат (Брадатия), който през 860 година се изправя срещу дървената крепост на Хан Аспарух до устието на река Дунав.

“Къде и кога се е чуло и видяло варвари на свобода в ромейските предели”…

1157 години по-късно гръцките хотели, ресторанти и заведения ще бъдат препълнени с нашенци, румънци и граждани на бившата югославска република Македония.

Да, 4000 северни съседи идват по нашите Златни пясъци и Албена, но двойно повече вече се насочват към бреговете на Егейско море.

Нашествие на румънци се очаква по Северното Черноморие за Великден. Въпреки че все още е рано за плаж, това не спира съседите ни да предпочитат родното ни море за големия християнски празник. По данни на браншовиците над 4000 туристи ще бъдат настанени в хотелите.

В същото време стана ясно, че традиционно – хиляди българи пък ще прекарат празника в Гърция. Очаква се броят им да достигне 40 000, а и повече.

Има и засилени проверки по границите. Личните данни на пътуващите ще бъдат обстойно проверявани.

Властите уверяват, че са направили организация, която да не води до задръствания. Ще работят и всички гишета.

Движението на граничния пункт „Кулата” е спокойно. Задръствания и тапи се очакват в късния следобед, както и в петък до обяд. Натоварен ще е трафикът и в понеделник, когато е последния почивен ден от Великденските празници.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За Великден да си припомним Константин IV Погонат: Къде и кога се е чуло и видяло варвари на свобода в ромейските предели