Published On: чт, апр. 20th, 2017

Преговорите за членство на Турция фактически спряха

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви в интервю за ДПА, че иска преосмисляне на отношенията между Европейския съюз и Турция и се надява, че дебатите за това ще започнат на среща на външните министри от ЕС в Малта следващата седмица.

Хан каза, че е обезпокоен от резултатите от референдума в Турция за разширяване на властта на президента по две причини. Първо, ЕС споделя сериозната загриженост на Венецианската комисия на Съвета на Европа по отношение на планираните поправки в конституцията на Турция. И второ, референдумът доведе до дълбоко разединение в турското общество. Ако планът за поправки в конституцията бъде приложен докрай, това ще означава, че страната се отдалечава още повече от европейските стандарти за разделение на властта и за независима съдебна система, каза Хан, цитиран от БТА.

Попитан дали ЕС може да прекрати едностранно преговорите за членство на Турция, еврокомисарят каза, че те фактически са спрели заради сериозните проблеми с върховенството на закона и свободата на медиите в Турция.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Преговорите за членство на Турция фактически спряха