Published On: пн, май 1st, 2017

Има или няма монополна схема в тютюна, а уж всичко е ок – 24 играчи има на пазара?

Общо 24 търговски дружества в страната изкупуват суров тютюн с разрешение, издадено съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (ЗТТСТИ). Дали има монопол въпреки това, става ли следното: Фирма Х и Фирма Y изкпуват суровината на 4,5 лева, договорена преди това с Компанията Z за 5,80 лева, а последната е препродава на американски концерн за 4 долара средно. Е, на това, ако не се пресече, до 2019 есента ще отброяваме последните издихания на родното производство.

От тези всички играчи на пазара 2 са американски, 3-4 гръцки или със смесено участие, а останалите български. На 2 май 2017 г. най-голямата българска тютюнева компания стартира, във връзка с предстоящия стопански цикъл, сключване на договори със земеделските производители от сортови групи тютюн „Каба Кулак“ и „Бърлей“ в Североизточна България, а в последствие с „Басми“ в Южна България.

Междувременно стана ясно, че от 3-и до 5-и май ще бъде изплатена преходната помощ за производство на тютюн. Това е поредната отсрочка, която прави Държавен фонд „Земеделие“, след като първоначално бе обявено, че средствата ще бъдат в сметките на производителите до 21 април. Официалната версия за причината за забавянето е технически проблем с разплащателната система, а неофициалната – смяната на правителството. Асен Кичуков няколко пъти алармира за бавенето и липсата на реформи в сектора.

Тютюнопроизводители от Пиринския край, Първомай и Хасково обаче са категорични, че ще излязат на протест, ако преходната помощ не бъде по сметките им до 5 май.Очаква се служебният министър проф. Бозуков да издаде Заповед за удължаване до 31 май на срока за вписване на тютюнопроизводителите в регистър, съгласно ЗТТСТИ за реколта 2017 г. В поземлените комисии цари напрежение, липса на кадърни кадри и техника, затова и всяка година гледаме опашки, чакане и нерви, защото държавата дава толкова, колкото да се оцелява в условията на тотална липса на реални инвеститори в икономиката, ако не броим 4-те индустриални зони у нас.

За 2016 година преките чужди инвестиции са спаднали до критичните 600 млн.евро, което е почти с 360 млн.евро по-малко от 2015 година.

Проблемите обаче не се коригират, а напротив – трупат се ,сега на ред идва Румен Христов, а не дай Боже друг, който ще бъда партийна маша на олигархията, дано тютюнджиите намерят сили да преборят порочната схема, иначе ни чака тотална миграция от Родопите, Тракия, Македония и Мизия в посока Германия и Испания, където нашите работници бачкат за 8-9 евро на час.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Има или няма монополна схема в тютюна, а уж всичко е ок – 24 играчи има на пазара?