Published On: нд, май 7th, 2017

Кмет срещу фиктивните адресни регистрации на бежанци

Ръководството на община Харманли предлага да се направят законови промени относно адресните регистрации на чужденци, получили международна закрила. От общината казват, че подадените заявления от бежанци за получаване на адресни регистрации на територията на населените места в община Харманли нараства с високи темпове. Според граждани, в Харманли действат посредници, които правят примамливи оферти на хора в града и по селата, с цел да дадат съгласието си, в имотите им да се регистрират бежанци. 

По закон, дадено лице може да се регистрира на определен адрес с изричното съгласие на собственика на имота, което той декларира пред кмета на съответната община или кметство. От друга страна, след като пакетът документи, необходим за регистрация е напълно изряден, кметът на общината или на съответното кметство няма законово основание да възпрепятства тази регистрация. 


Така населението на община Харманли в последно време изкуствено набъбва значително. След като бежанците получат адресната си регистрация, те получават така необходимите им документи за самоличност, за да напуснат страната. 

Самата регистрация на лицето обаче остава да фигурира в националната база данни и при евентуална последваща продажба на имота или други обстоятелства, собствениците ще се сблъскат с непредвидени и неблагоприятни за тях казуси – категорични са юристи. 

Ръководството на Община Харманли съветва собственици на имоти, към които е отправено искане за регистрация на бежанци в жилищата им, добре да преценят евентуално неблагоприятните за тях последици.

В тази връзка, Кметът на Община Харманли Мария Киркова е категорична, че ще направи всичко възможно изискванията за получаване на адресни регистрации да бъдат променени, като предложи на народните представители да бъдат приети законови поправки в тази насока, с цел да се спрат фиктивните адресни регистрации на чужденци получили международна закрила.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Кмет срещу фиктивните адресни регистрации на бежанци