Published On: нд, май 7th, 2017

30 военни са изтеглени от границата с Турция

Изтеглянето на хора от южната граница е свързано с вътрешна ротация и е съгласувано между МО и МВР, обясни служебният министър на отбраната Стефан Янев.

Процесът е продължил повече от месец и е в резултат на анализа на “Гранична полиция”, в който са отчетени тенденциите при миграцията.

Вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев бе изслушан по искане на ГЕРБ за мерките в защита на националната сигурност, осигуряване охраната на държавната граница, кадровата политика, както и ресурсното осигуряване на министерствата на отбраната и на вътрешните работи.В началото от левицата поискаха изслушването да се излъчва пряко по БНТ2, но мнозинството гласува против. Янев подчерта, че най-сериозен миграционният поток има на южната граница.

Преди 10 дни оттам е изтеглен контингент от малко над 30 души от 68 бригада Специални сили.

Това не променя охраната на границата, техните задачи се поемат от други специалисти, които са в режим на подготовка, увери военният министър, цитиран от БТА. Той разясни, че до 27 април т.г. в общата задача по отбрана на границата с Турция са участвали около 261 военнослужещи, 33-ма са от 68-ма бригада Специални сили.
Те обаче е трябвало да се върнат обратно в бригадата си, заради планирани учения с НАТО.

Трябва да бъде направен точен анализ на характера на заловените на границата с Турция и на задържаните на изхода със Сърбия, където не непременно всички са нелегално преминали, заяви още Стефан Янев.

Той припомни, че според утвърденото от МВР задание защитното инженерно съоръжение по границата Турция и прилежащият към него път е с обща дължина 201 км, от които 132 км е сухоземната дължина и 69 – речната.

За доизграждане остават малко над 70 км, за които има сключени договори и осигурено финансиране, отчете министърът.До момента на областните администрации в Хасково, Ямбол и Бургас за построената вече ограда са изплатени общо близо 175 млн. лв. с ДДС. Той заяви, че задържаните на българо-турската граница и на българо-сръбската са по-малко от миналата година

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

30 военни са изтеглени от границата с Турция