Published On: чт, май 11th, 2017

Брекзит ще струва на Гърция до 1.6 млрд. евро

България със сигурност ще загуби от излизането на Великобритания от ЕС. В южната ни съседка Гърция ще доведе до директни загуби за тамошната икономика, изчислява зам.-министърът на външните  работи  Йоргос Катругалос. 

Според него ефектът ще бъде в рамките на от 0,4% до 0,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, тоест между 800 млн. евро и 1,6 млрд. евро. 

Един от най-губещите ще бъде туристическият сектор. Пред парламентарната комисия по европейските политики в гръцкия парламент Катругалос обясни, че през 2015 година около 2,4 млн. британски туристи са посетили Гърция. 

Те са похарчили близо 2 млрд. евро по време на своята почивка. 

С излизането на Обединеното кралство от ЕС броят на туристите ще намалее, а като цяло приходите от тях в гръцката икономика ще се свият с между 2,3% и 6,3%. Великобритания е един от големите търговски партньори на Гърция – около 10% от износа на страната са насочени към Острова. 

Търговията между двете страни ще зависи до голяма степен и от обменния курс между паунда и еврото, посочва още Катругалос.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Брекзит ще струва на Гърция до 1.6 млрд. евро