Published On: пт, май 12th, 2017

Румъния стана част от ЕС 1, България остава гледана под лупа в “трета глуха”

Европейският съюз вероятно ще преустанови своето стриктно наблюдение на правосъдната система на Румъния, когато страната поеме председателството на Съвета на Европейския съюз през януари 2019 г. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предава британското издание Daily Express.Юнкер също предположи, че Румъния до 2019 г. ще бъде включена в Шенгенската зона.

По време на среща с румънския президент Клаус Йоханис председателят на ЕК обясни, че не може една страна да председателства в ЕС, същевременно създавайки впечатление, че тя самата подлежи на контрол.

За България резултатите не са близки до очакваните и са необходими допълнителни и решителни реформи, за да бъде част от ЕС 1.
Европейският съюз извършва наблюдение на правосъдните системи на Румъния и България, тъй като двете страни се присъединиха към Блока през 2007 г., когато бяха определени като отворени към корупция и неподходящи според европейските стандарти. През същата година ЕК създаде Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който дава на двете балкански държави показатели колко напредък са постигнали в изпълняването на нужните стандарти.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Румъния стана част от ЕС 1, България остава гледана под лупа в “трета глуха”