Published On: чт, май 25th, 2017

Без поскъпване на стоките и услугите, ако пуснем в обръщание еврото

Няма да има инфлация и повишение на цените, ако България влезе в Еврозоната и приеме еврото. Това коментира икономистът Красен Станчев. По думите му цените у нас дори ще се понижат, защото конкуренцията ще се увеличи. Според Станчев в българската икономика има редица проблеми, които трябва да бъдат решени по пътя към Еврозоната. „В момента съотношението на българските цени към европейските и на българските доходи към европейските е относително неизгодно. Цените са някъде около 55% от равнището на средноевропейските, а пък доходите са около 50%, т.е. цените са така или иначе малко по-високи поради вътрешни проблеми.

Ниските доходи не са проблем, тъй като България е страната, където доходите растат най-бързо в ЕС. Това се забелязва още през 2004 година и това са реални доходи, според статистката на ЕС и на Евростат. Онова, което е проблем, е закостенялостта на пазара на труда. Това ще пречи на изравняването на позициите и на конкурентните предимства на българската икономика с европейската и специално тази в Еврозоната. В тази насока има много лоши идеи за промени в Кодекса на труда, които допълнително закостеняват пазара на труда и ще намалят равнищата на заетост“, каза още Красен Станчев. Той допълни, че вътрешнополитическите проблеми у нас са по-голямата пречка по пътя на България към „чакалнята“, а след това и приемането на еврото. “Отлагането или забавянето на процеса не е проблем”, допълни икономистът.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Без поскъпване на стоките и услугите, ако пуснем в обръщание еврото