Published On: пт, май 26th, 2017

ГДБОП задържа 23-ма контрабандисти, хакнали системата на митниците

Служители на ГДБОП направиха мащабна операция срещу организирана престъпна група, с участието на хакери, които са подпомагали контрабанда на стоки, съобщи пресцентърът на МВР. Под наблюдението на специализираната прокуратура разследващите провеждат действия в София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина. До момента са задържани 23-ма души с полицейска мярка до 24 часа.


Предмет на разследването са действия на международна организирана престъпна група, която се занимава с контрабанда на стоки, без знанието и разрешението на агенция “Митници”, както и с ползване на компютърни системи за извършване на промени, изтриване, добавяне или унищожаване на компютърни програми.

Към момента е установено, че хакери са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на агенцията осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи. По този начин се приключват различни митнически режими без реално да има движение на стоки. Приключвани са транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да е осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол.

Сигналът е постъпил в ГДБОП през юни 2015 г. от централното управление на Агенция “Митници”, където при проверки установили вероятно незаконосъобразно приключени транзити. Започналата предварителна проверка от ГДБОП прераснала в досъдебно производство, стартирало през август 2015г., като действията по разследването продължават и в момента в България и в други държави, една от които Македония.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Престъпната дейност се е случвала благодарение на уменията на млад компютърен специалист, който е създал специален софтуер, прехвърлял го е на флашки, предавал ги е на определени хора и е създал възможност чрез отдалечен достъп да се манипулира системата на митниците и да се приключват различни транзити.

Криминалистите са били извършени около 100 претърсвания, обиски и изземвания. До момента е проверена една касета на действащ митнически служител от Агенция “Митници” и в нея е открита голяма сума пари – 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и около 30-40 златни монети, като е възможно тези пари да са с престъпен произход.

Предстоят фактическите проверки за най-малко 20 автомобила – защо и как е бил приключен митническият транзит, каква е тяхната съдба е къде се намират в момента. Има данни, че подобни действия са извършвани и с камиони, с които са били пренасяни наркотични вещества.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ГДБОП задържа 23-ма контрабандисти, хакнали системата на митниците