Published On: пт, май 26th, 2017

Труд на половин работен ден, живееш без трудности, къде се случва това …

4-5 часа на ден работиш и получаваш толкова, колкото да живееш колкото и средната класа. Холандия често попада на челните позиции в класациите за най-добри места за живот, за добър стандарт и удовлетвореност  на гражданите.

Някои свързват добрия живот на холандците и спокойната нагласа с техния подход към работата – повече от половината население на Холандия се труди на половин работен ден. Това е много по-голям процент, отколкото във всяка друга западна държава, пише списание Economist.

Статистиката сочи, че в повечето страни-членки на ЕС около една пета от хората са наети на половин работен ден (8,7% от работещите мъже и 32,2% от работещите жени). В Холандия обаче 27% от мъжете и 77% от жените работят по-малко от 36 часа на седмица. Защо това е така?

Част от причината е, че холандките са стъпили по-късно на трудовия пазар от други европейки. По-малко мъже от Холандия е трябвало да се включат във войните през XX век и съответно не е било толкова необходимо жените да поемат работата във фабрики и болници. Благодарение на богатството на държавата, двоен доход не е бил нужен на повечето домакинства. А и политиките са били доминирани от християнските ценности до 80-те години на миналия век и фокусът е бил върху това да се осигурят достатъчно големи помощи, за да могат жените да оставят вкъщи и да отглеждат децата си.

Всичко това започва да се променя по-драстично в края на 80-те години. Страната най-сетне осъзнава, че ще е полезно да мобилизира жените в трудовата си сила. Убеждението, че жените трябва предимно да отглеждат децата си, обаче, все още е силно застъпено. Затова работодателите назначават повечето жени на половин работен ден.

И до ден днешен това е често срещана практика. През 2000 г. в закон бе записано правото на жените и мъжете да поискат работа на половин ден. Много се възползват от него, защото заплатите дори за половин ден са достатъчно високи и предпочитат да отделят повече време за други занимания.

Дали обаче това спомага за еманципацията на холандките? Висок процент от жените в страната работят, но малко от тях са на ръководни позиции. Преди време холандското правителство постави като цел 30% от мениджърските позиции да бъдат заети от жени, но през 2015 г. този процент е бил едва 5 на сто.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Труд на половин работен ден, живееш без трудности, къде се случва това …