Published On: чт, юни 8th, 2017

Бразилия експортирала тонове заразено месо по цял свят

Албанските власти взеха решение да върнат обратно на Бразилия огромна пратка от местни продукти, съобщи обществената телевизия в Тирана. 

Решението на шиптърите е взето поради откритите след анализ високи нива на салмонела в месото. Според официалното съобщение става въпрос за над 28 тона замръзено месо, което е внесено в страната от местна фирма, в началото на този месец. Пратката е пристигнала на пристанището в Драч. Салмонелата съдържа два вида и много подвидове на бактерии, които са честа причина за хранителни отравяния.

В България очакваме рекордно производство на свинско

Очаква се производството на свинско месо в кланиците да възлезе на 70-72 хил. т., което е най-високото за последните 20 години. Това сочат предварителните оценки на Института за анализи в селското стопанство САРА. Те се базират на последните официални данни за развитието  на  животновъдството  в  България, които сочат осезаем ръст в заплодените свине майки със 17% и свинете майки, заплождани за първи път с 40 на сто.

Междувременно продължава задържането на цените на свинското месо на нива от около 3,5 – 3,6 лв./кг кланично тегло.

Отново се наблюдава слаба възходяща тенденция, като през юни, 2017 г. по прогнози на САРА цените ще достигнат нива от 3,7 лв./кг кланично тегло, близки до тези от първите месеци на годината.

Средномесечните цени  на   говеждо  месо  през месец май и юни по прогнози на САРА ще се приближат до нивата им от началото на годината, като не се очаква спада от месец април да продължи и през следващите месеци. Данните за развитието на животновъдството в България през миналата година показват ръст в броя на месодайните крави спрямо 2016 с 12%. Очакванията на САРА е да се отбележи спад в поголовието от месодайни крави през 2017 г. и да се върне на нива от 75 хил. заради промените в политиката на подпомагане за животни в стопанства отглеждащи до 20 броя.

Важно е да се уточни, че Бразилия години наред е изнасяла развалено телешко и пилешко месо, сочат резултатите от разследване в шест щата. През уикенда властите отстраниха 33 правителствени служители, затвориха три фабрики за преработка на месо и поставиха под наблюдение други 21, пише Би Би Си.

 

Според разследващите някои мениджъри на компании са подкупвали здравни инспектори и политици, за да бъдат сертифицирани продуктите им. Част от плащанията били насочени към Прогресивната партия и тази на президента Мишел Темер – Партия на бразилското демократично движение. И двете са част от управляващата в момента коалиция.

 

Използвани са и киселини и други химикали, за да се прикрие видът на разваленото месо, като според полицията някои от използваните вещества са били канцерогенни. В други случаи с месото са били смесвани картофи, вода или дори картон. Над 30 компании са обвинени в лоша хигиена на производството. В хода на разследването федералната полиция на Бразилия е нахлула в 194 обекта.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Бразилия експортирала тонове заразено месо по цял свят