Published On: чт, юни 8th, 2017

Кметът на Минерални бани: Истерията с водата на Хасково ни носи загуби

Община Минерални бани понася икономически вреди заради урана във водата на Хасково.

Много от хората заявили почивки в националния курорт отказват своите резервации, защото си мислят, че след като е открит уран във водата на Хасково, следва да има такъв и в Минерални бани, информираха хотелиери. Във водата на Минерални бани не е открито съдържание на уран и хората могат да бъдат спокойни, каза кметът на общината Мюмюн Искендер.

Много хора си мислят, че Минерални бани е едва ли не квартал на Хасково. Терминът Хасковски минерални бани, който много хора продължават да използват къде умишлено, къде от неинформираност, отдавна е изчерпан от съдържание и не би трябвало да влиза в обръщение, каза още кметът Мюмюн Искендер.

Повече от 30 години Минерални бани е самостоятелна община и близостта й до областния град е по-скоро географска даденост, но не и административна. Водата в Минерални бани е перфектна, нейните качества не бива да бъдат поставяни под никакво съмнение и това трябва да стане достояние на хората от цялата страна.

Минералната вода в националния курорт не отстъпва по качества на тази в Карлови вари.
Според специалистите, курортът е уникален, най-вече с химичния състав на минералната вода. Тя е хипертермална с температура от 57 градуса и се характеризира като сулфатно-натриева, калциева и флуорна. Това, което я прави изключително полезна е, че лекува успешно болестта на Бюргер, както и заболявания на опорно-двигателния апарат. Подобни извори има само във Франция и Чехия.

С решение на Народното събрание и според новия закон за концесиите, 14-те минерални извори на територията на общината вече се стопанисват от нея. Общинското ръководство стопанисва и Старата градска баня, която също бе основно обновена и реконструирана със собствени средства.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Кметът на Минерални бани: Истерията с водата на Хасково ни носи загуби