Published On: вт, юни 20th, 2017

Парламентаристи на среща с бизнеса и кметовете в Тополовград

Тополовград бе домакин на среща на местните власти и бизнеса с народни представители. Събитието се организира от РСО “Марица”.

На поканата на организаторите се отзоваха депутатите от ПГ на БСП от Хасковски избирателен район – Елена Йончева, Виолета Желева, Никола Динков. Присъстваха представители от ръководствата на общините Свиленград, Маджарово, Любимец, Тополовград, изпълнителният директор на РСО “Марица” Райна Йовчева, новият председател Маргарита Георгиева, бизнесмени.

Кметът на общината – домакин Божин Божинов поздрави гостите и постави наболелите проблеми на пограничната община, които са: безработицата, налагащото се закриване на училища, лошото здравеопазване, разбитите пътища. Проведе се активен диалог, от който е видно, че същите проблеми касаят и другите общини.

За взаимоотношенията на общините с бизнеса говори кметът на Свиленград – Георги Манолов. “Ключът към развитието на общините е местният бизнес” – подчерта той.

За лошите пътища, които са пречка за привличане на инвестиции, за проблемите с ВиК, за бюрокрацията при процедурите за европейските проекти, за детските градини, в чийто издръжка общините се превръщат в социални партньори и други трудности в работата на общините, стана дума в изложенията на участниците в срещата. С особена загриженост народните представители споделиха мнението им. За нуждата от обединение по големите проблеми на малките общини, независимо от партийната принадлежност, изказа мнение депутатът Елена Йончева. На формирането на политики, една от които е повече държавност в общините, се спря Никола Динков. Да не се гледа еднакво на общините, а да се работи по специфичните проблеми на районите, изказа мнение народният представител Виолета Желева.

Участниците отправиха въпросите към депутатите с молба да бъдат разисквани в Народното събрание. 

Всички се обединиха около мнението, че държавата трябва да отдели специално внимание на малките отдалечени общини, за чийто обезлюдяване способстват поставените проблеми. 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Парламентаристи на среща с бизнеса и кметовете в Тополовград