Published On: сб, юли 1st, 2017

„Нике – играта и победата“

150 реанактори ще се включат във второто издание на фестивала „Нике – играта и победата“, който ще се проведе на 12 август в античния град Никополис ад Иструм край село Никюп. Това съобщи Йорданка Атанасова, кмет на село Никюп, община Велико Търново. Тя посочи, че тази година участие ще вземат и девет групи за антични възстановки, не само от България, но и от други държави. Ще гостуват две групи от Румъния – от градовете Констанца и Питещ.

За първи път от град Будапеща в Унгария пристига групата Nova Roma с ръководител Атила Гонза, член на Унгарската академия на науките. За първи път участие ще вземе и група от Македония – от Центъра за научни изследвания и промоция на културата от град Скопие. Във фестивала ще се включи и Сдружение за антични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae от град София, което е съорганизатор на фестивала. 

Сред българските участници са още Група за късноантични възстановки Dux Anticae от град Свищов; Cohors II Lucensium / „Втора Луцензийска кохорта”/ към НАР „Кабиле“ от град Ямбол, ръководена от директора на Ямболския музей – Стефан Бакърджиев; Ситалк – исторически реконструкции от град Пловдив; Сдружение „Наследството на номадските цивилизации“ от град Добрич. Във фестивалът ще се включат и свободни реконструктори и занаятчии от цяла България.


„Събитията, които ще пресъздадат те на римския фест, са от периода на 378 година – по време на управлението на император Валент. Това е периодът на римо-готските войни. Ще бъде пресъздадена битка около Никополис ад Иструм. Това е периодът, в който готите са вече на Балканския полуостров и разбиват императорските войски при Адрианопол“, допълни Йорданка Атанасова.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

„Нике – играта и победата“