Published On: сб, юли 1st, 2017

Облекчава се режима за гражданство за българи, родени зад граница

До дни ще има готови промени в Закона за българите в чужбина и в Закона за българското гражданство. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, предава “Епицентър”.

Той обясни, че промените ще облекчат значително режима за получаване на гражданство от българи, родени зад граница, като прехвърлят отговорността за подготовката на документите изцяло върху правомощията на Агенцията за българите в чужбина. Симеонов допълни, че в задълженията на Министерството на правосъдието остават провеждането на интервю с комплектация и придвижване на документите към Президентството.

„Натрупани са над 56 000 заявления, които не са обработвани по причини съвсем понятни и разбираеми. Най-вече се дължат на забавянето при преминаването през служебно правителство и частичната парализа на работата на институциите. Надявам се, тези промени да бъдат приети без проблеми и пререкания в Народното събрание и да дадем възможност на всички наши сънародници, които се чувстват българи и са българи, да могат по-бързо да получават гражданство”, подчерта Валери Симеонов.

Той се ангажира подготовката на законовите промени за българите в чужбина да са готови до дни, но обърна внимание, че същинската част по влизането им в деловодството на парламента и практическата им реализация зависят изцяло от законодателния орган.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Облекчава се режима за гражданство за българи, родени зад граница