Published On: сб, юли 15th, 2017

Оградата почти е готова, ЕС отпусна 160 млн.евро

Оградата по българо-турската граница е почти готова и оставт само още пет километра до пълното й завършване, обяви вътрешният министър Валентин Радев.

“Сега ми се струва, че трябва да има една втора фаза – да надградим. Това съоръжение е физическата, механична преграда. В пъти по-добре ще бъде, ако успеем с тези финансови средства, защото досега сме дали 100 млн. евро само ние за оградата и всичко свързано с нея, а сега да надградим, заедно с това да добавим там, където има необходимост”, смята вътрешният министър.

Оградата стана повод за размяна на реплики и сигнали в прокуратурата миналата седмица в парламента. От една страна депутатът от БСП Елена Йончева и други нейни колеги внесоха в държавното обвинение данни за “сериозни нарушения” при строежа на съоръжението. От друга вицепремиерът Валери Симеонов също се обърна към прокуратурата със сигнал срещу Йончева, защото с изнесена от нея информация къде има проблеи с оградата, тя улеснявала мигрантския поток.

Възпрепятстващото съоръжение се строи от 2013 година, като на няколко пъти и места имаше проблеми с него.

“Всички се вълнуват и постоянно задават въпроса: да де, то го има, но защо ние намираме мигранти в средата на държавата?”. Еми ето сега, ако успеем да направим това, да подобрим и да надградим това инженерно съдържание, ще се променят нещата”, смята още Валентин Радев.

Европейската комисия отпусна спешно 160 млн. евро финансова спешна помощ за охрана на границата. През април “Капитал” съобщи, че заради липса на капацитет и очевидни опити за нагласяване на поръчки изпълнението на проектите е забавено и съществува реален шанс за България да загуби около 50 млн. лв.

Вътрешният министър уточни, че стремежът е европейските средства да бъдат използвани за подобряване и доизграждане на интегрираните системи за наблюдение в участъците, където такива към момента няма и за осигуряване на проходима техника и облекла за нуждите на “Гранична полиция”.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Оградата почти е готова, ЕС отпусна 160 млн.евро