Published On: вт, юли 25th, 2017

Интернетът става бърз като светлина, Google е готов с технологията

Инженерите на Google разработват нов алгоритъм за контрол на претоварването, който след като бъде интегриран, ще бъде в състояние да ускори целия интернет, пише Futurism. 

 
Идеята е, че технологиите напредват безпрецедентно бързо и на този фон понякога изглежда, че интернет сякаш изостава. Ако обаче неговата скорост се подобри, това вероятно ще позволи на възникващите технологии да се разгърнат и процъфтят, както и да се даде тласък на научните изследвания, които са вече в ход. Инженерите в Google добре разбират всичко това и по тази причина вече са се заловили за работа. Компанията планира да допринесе са повишаването на скоростта, като създаде нов алгоритъм за контрол на претоварването – BBR (Bandwidth Bandwidth and Round-Trip Propagation Time).
 
Въпросният алгоритъм BBR бе стандартизиран през 80-те години на миналия век. В основата си той се характеризира с това, че разбира кога мрежата е претоварена и реагира чрез забавяне на трансфера на данни. На пръв поглед той не изглежда като нещо особено значимо или фундаментално, но всъщност се оказва, че играе огромна роля за интернет скоростта. 
 
В момента BBR е достъпен за компании и физически лица, ползващи платформата Google Cloud. Сега обаче гигантът реши да предприеме крачка напред, като сподели алгоритъма публично и го включи в TCP стандарта. Очаква се, че този ход ще се се отрази цялостно на интернет, смятат анализатори. 
 
Ако този алгоритъм всъщност бъде включен в интернет стандарта, въздействието му може да се окаже огромно. Дори ако скоростта се увеличи само с няколко процента, това може да се окаже повече от просто редуциране на незначителните неудобства и дразненията от бавната връзка. 
 
Идеята е, че днес почти всеки аспект от живота ни зависи от възможността ни да прехвърляме данни онлайн. Започвайки с международните комуникации и се стигне до разработването на софтуер и технологичните иновации, начините, по които интернет движи обществото ни, са безкрайни. Специалистите са на мнение, че повишаването на скоростта ще допринесе за цялостния напредък на сферата. 
 
През 80-те години на миналия век все още бе трудно да се разбере колко далеч може да ни отведе интернет или пък колко бързо ще можем да сърфираме в уеб пространството. Сега остава да видим как този около 30-годишен универсален инструмент ще бъде интегриран в съвременните условия и дали ще оправдае схващането, че понякога една малка стъпка може да се окаже крачка отвъд прага към нещо по-добро и голямо. 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Интернетът става бърз като светлина, Google е готов с технологията