Published On: сб, авг. 5th, 2017

Кантора JWI входира документи в САЩ, Тръмп може да разследва триото Борисов, Цацаров и Пеевски (VIDEO)

Авторитетната американска адвокатска кантора JWI вече подготвя документите за американския президент Доналд Тръмп, който да даде зелена светлина по жалбата на бившия банкер Цветан Василев относно сигналите за мащабна корупция и натиск при аферата по фалита на Корпоративна Търговска Банка (КТБ). Сондажите са започнали още през ноември 2016 година, когато от  JWI са осъществили контакт с българския банкер, който в момента се намира в Сърбия.

Василев е обвинен от Сотир Цацаров в пране на пари и присвояване на особенно големи размери от КТБ. При подробното представяне на документи и факти около действията срещу банката, от JWI се убедили, че виновен е не родния банкер, а крупен млад български бизнесмен, обвинител №1 в Република България, както и властова фигура, оглавяваща министерски съвет. 

Василев е жертва на чудовищната държавна корупция, която дори застрашава живота му, ако той бъде върнат в София. Фалитът на банката започва неслучайно, а точно когато той е в Австрия. Елитните американски адвокати са разгледали детайлно всички факти и доказателства в продължение на няколко месеца. Директно нарушаване на човешките права има в този случай, като за това са отговорни Делян Пеевски и Сотир Цацаров. 

Двамата ще бъдат посочени в документите и предвижени от фондацията на Ричърдсън до администрацията на президента Доналд Тръмп. Пряко тези две лица ще бъдат вписани във формулярите, както се изисква от американското законодателство. 

Както е известно, Цветан Василев се опитва да превърне своя случай в първото дело по Глобалния закон “Магнитски” в САЩ, пише авторитетното издание The Hill.

Този закон, приет от Конгреса, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете. Благодарение на него САЩ могат да налагат санкции срещу всеки, който предприема действия срещу информатори, оповестили правителствена корупция.

В хода на разследването е установено също така, че висши ръководни фигури от управляващата партия в България ПП ГЕРБ са част от атаката по КТБ, се посочва в медията зад океана. След като Държавният департамент приключи собственото си проучване по случая и се съгласи да му даде ход, той го изпраща в Отдела за контрол на чуждестранни авоари (OFAC) при министерството на финансите, който се занимава със санкциите. След като OFAC провери случая, което отнема неопределено време, искът може да стигне до бюрото на президента на САЩ Доналд Тръмп за одобрение,

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Кантора JWI входира документи в САЩ, Тръмп може да разследва триото Борисов, Цацаров и Пеевски (VIDEO)