Published On: пт, сеп. 15th, 2017

Монтират камери и на границата със Сърбия

Северната част на границата със Сърбия – от Брегово до Драгоман, ще бъде обхваната от автоматизирана система за наблюдение с термовизионни камери. Това се разбира от обществена поръчка, обявена от МВР, която е с прогнозна стойност 4.89 млн. лв. (без ДДС), като финансирането идва от европейския фонд “Вътрешна сигурност”.

Елементите от системата за наблюдение ще бъда изградени в зоната за отговорност на граничните управления в Брегово и Драгоман. Системата трябва да осигури непрекъснато наблюдение на границата, откриване на признаци за подготвящо се нарушение, откриване и проследяване на хора и автомобили, извършили незаконно преминаване на границата и т.н.

От поръчката се разбира, че термовизионните камери ще бъдат разположени в землищата на селата Куделин, Балей, Косово, Раброво, Киряево и Подгоре. Камерите трябва да са с висока резолюция и лазерни далекомери с обсег минимум 10 км.

Според статистиката на МВР от началото на годината до края на юли 2017 г. при влизане в страната са задържани 504 души. 441 от тях са хванати на границата с Турция, като 351 на самата “зелена” граница и 90 на ГКПП. За същия период на изхода на държавната граница са задържани 1930 души (230 без регистрация от български органи), от които 1743 са хванати “на зелена граница” и 187 на ГКПП. 1 684 са хванатите на границата със Сърбия, а от тях 60 са на ГКПП. Числата сочат, че на излизане от България през Сърбия се залавят над три пъти повече хора, отколкото на влизане през Турция, при положения, че на западната граница няма ограда, а голяма част от нея не е покрита и от камери.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Монтират камери и на границата със Сърбия