Published On: вт, сеп. 19th, 2017

Крупен зърнар получи 30 млн.евро от плана Юнкер, тютюнджиите са на опашката

Три години след стартирането на инвестиционния план на Европа, известен като плана “Юнкер”, с ресурс от над 300 млрд. евро българска компания получи директен корпоративен заем. Производителят на слънчогледово олио и търговец на зърно “Олива” сключи договор с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която обслужва финансирането от Европейския фонд за стратегически инвестиции. Подробности по проекта не бяха дадени, но някои независими медии научиха, че заемът е в размер на 30 млн. евро, с които ще се изгради нов завод за производството на слънчогледово олио в Белослав. По същото време в тютюневия бранш цари разпад, все още има 13,2 млн.лева неразплатени към производителите в Гоце Делчев и съседните населени места. Страната ни стана последна по производство на тютюн, изпадайки на дъното, като дори Македония произвежда вече 4,5 пъти повече от нас.

Зърнарите са близки до ПП ГЕРБ, за тях винаги се отделят крупни суми и заеми…

Тук банките трудно дават кредити, а за европейско финансиране и дума не може да става, до 2020 година ще има национални доплащания, а след този период всеки ще се спасява, както намери за добре.

Конгреси, анализи, експерти, а тютюнджиите висят с версии по магазини и фирми….

От втората ориенталска сортова група „Каба Кулак” прибраната суровина е около 80% или около 1 550 т. Общо за страната се очаква производството за 2017 стопанска година да достигне 16 000 – 17 000 т тютюн, като крайните вероятности са две: да се повтори нивото от предходната година 16 250 т или да се отбележи ръст от 2% до 4%, който да фиксира приблизителни стойности около 16 730 т.  
 
През месец септември предстои беритба на предпоследен и последен беритбен пояс и на останалите около 30% или около 4 730 т. 

Малко са цеховете за преработка на тютюн, гръцките фирми се изпариха от страната ни…

Както е известно, на 17 юли Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн в Европейския съюз (ELTI) проведе първото си работно заседание след учредяването си в края на месец май. Събитието се проведе в Рим, Италия, а целта на срещата бе финализиране на общата позиция между европейските организации, относно бъдеща Обща селскостопанска политика  (ОСП) след 2020 г., с която сектор „Тютюн“ да изрази мнение по време на Европейския дебат. 

Анализи и обсъждания има, но изход за всеки едва ли има, коментират в Южна България стопани, изгорели, както с цени, така и с неплатени количества.

Юнкер иска да намали голямата разлика в стандартите и икономиката на всяка една страна от ЕС, но в България крупните суми отиват при зърнарите и монополите в аграрния сектор..

До момента ЕИБ е отпускала заеми към български фирми по плана “Юнкер” единствено чрез посредничеството на търговски банки. През 2016 г. бяха дадени гаранции за кредити за 467 млн. евро при преференциални условия, насочени към малки и средни предприятия. Освен това ЕИБ предостави миналата година заем от 150 млн. евро на Българската банка за развитие също за финансиране на проекти на дребния бизнес.

Подписването на първия корпоративен заем по плана “Юнкер” съвпадна с откриването на офис на ЕИБ в София и представянето на неговия ръководител – гърка Андреас Бейкос.

“Откриването на офис на ЕИБ в България ще улесни българския бизнес. Очакваме много повече български проекти да бъдат одобрени по плана “Юнкер” след идването на този голям финансов динозавър”, каза премиерът Бойко Борисов, който присъства на събитието.

Той посочи, че и държавите на Балканите са замислили съвместни инфраструктурни проекти, които също ще имат нужда от финансиране.

За пример премиерът даде свързването на пристанищата в Солун, Кавала, Александруполис, Варна, Бургас и Русе с железопътна линия. По този повод на 3 октомври ще се проведе съвместно заседание с премиерите на Румъния и Гърция, на което ще присъства и президентът на Сърбия, съобщи Борисов. “Балканите се нуждаят от перспектива, за да не бягат младите хора”, заяви той.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Крупен зърнар получи 30 млн.евро от плана Юнкер, тютюнджиите са на опашката