Published On: сб, окт. 14th, 2017

Цените в Западна Европа са по-ниски от тези в България (VIDEO)

Качеството на храните у нас и тези в съседните страни, както и останалите от ЕС са различни, но както в този измерител, така и като ценова съпоставка. 

България е най-бедната държава в ЕС, а на Балканите по доходи е на предпоследно място, като на дъното е Албания. Логично е в тази насока да сравняваме цените на стоките и услугите у нас с тези в останалите относително „по-бедни“ страни от Европейския съюз, за каквито минават „новите“ членки.

Ще направим сравнение между цените на някои основни хранителни продукти у нас и в страните от ЦИЕ.

В края на таблицата сме посочили и какви са цените на избраните храни в Германия, Нидерландия и Белгия.

Ситуацията се влошава допълнително в полза на достъпността на хранителните продукти в северната ни съседка предвид на факта, че средната брутна заплата в Румъния при ниво от 489 евро е с 20% по-висока от тази у нас (407 евро).

Нещо повече, кошницата от избрани продукти в Полша е почти толкова скъпа, колкото тази у нас, макар и там средната брутната заплата при ниво от 900 евро да е над два пъти по-висока от българската.

Сред разглежданите страни от ЦИЕ кошницата от хранителни продукти е най-скъпа в Словения, което в известна степен може да се свърже с членството на страната в Еврозоната. Там потребителите плащат за продуктите сумата от 23.9 евро, или с близо 50% повече от това, което плащат тези у нас.

Това обаче едва ли е такава трагедия за домакинствата предвид на факта, че средната брутна заплата в страната е при ниво от 1 500 евро, или над три пъти повече в сравнение с тази у нас.

Цена на кайма и ситно нарязана шунка

Прави впечатление, че хранителните продукти са относително скъпи в Хърватия, макар страната да не е приета още в ЕС.

Хърватите плащат за избраните продукти 23.17 евро. И хърватите обаче са по-добре от нас, като средната им брутна заплата при ниво от 1 000 евро е близо два пъти и половина по-висока от тази у нас.

Напълно логично потребителската кошница от избраните продукти е най-скъпа в Германия. Там за посочените продукти немците плащат сумата от 28.64 евро.

Салати, пълна гама на витрините, по-ниски цени от тези в България и Румъния

Тази сума обаче се усеща значително по-слабо в сравнение с по-ниските суми в страните от ЦИЕ, предвид на средната брутна заплата в страната в размер на 3 700 евро, или над девет пъти по-висока от тази у нас.

Сред хранителните продукти откриваме само един, който е най-евтин в страната ни – сиренето. При всички останали храни можем да открием по-ниска цена в някоя от посочените страни.

 

Колбасите, най-скъпите деликатеси от Франция и Испания са 2,6 пъти по-евтини от България

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Цените в Западна Европа са по-ниски от тези в България (VIDEO)