Published On: сб, окт. 14th, 2017

200 млн. лева са задълженията на общините

Задълженията на общините са около 200 млн. лева. Толкова са били и през 2016 година, съобщи пред БНР Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Според изследване на Сметната палата от януари т.г., 56 от всички 265 общини в България имат задължения, които надхвърлят 30% от собствените им приходи за периода 2015 – 2017 година. 
В доклада е отчетена тенденцията, че броят на българските общини с високи дългове ще се увеличава. Повечето от малките общини се борят с големи проблеми, предимно финансови.

Чавдарова заяви, че няма промени в задълженията на общините и това ще доведе до затруднения при разплащания за електроенергия, вода и т.н. Притесненията на местната власт са и за предстоящия зимен сезон, за зимното поддържане, въпреки че има минимално увеличение на средствата за зимата.

От сдружението на общините настояват допълнителните пари на общините, които се предоставят с решение на Министерския съвет, да се разпределят на определени принципи.

“Това е публичен ресурс и в нашата централизирана държава, централно събрана, не е оставен по места, затова нашето настояване е и тези средства да вървят по някаква ясна, прозрачна и разбираема система, как и на кого допълнително се разпределят”, обясни Чавдарова.

Припомняме, на заседанието на Министерския съвет от 11 октомври няколко институции и община Варна получиха допълнително финансиране от бюджета.

Една от малките общини в страната е Велкотърновската община Златарица е с население 3900 жители. Тя има един град и 23 села, 7 от махалите съществуват само на географската карта. Там безработицата е над90 % е безработицата, защото двата завода, които са давали препитание на местното население, са фалирали.

Въпреки увеличените пари за снегопочистване, на обявения конкурс за избор на фирма, която да осигурява достъпа по 86-те км общински пътища през зимата, не се явиха кандидати. По програмата за развитие на селските райони в почти всички селища улиците са асфалтирани.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

200 млн. лева са задълженията на общините