Published On: вт, дек. 5th, 2017

Общинският фонд за бедствия и аварии е неработещ

Фондът “Солидарност”, който цели да набира средства за подпомагане на общини при бедствия, на практика не работи. Проверка на изданието Сега е установила, че за над двете години, откакто съществува, нито някой е търсил пари от фонда, нито той е отпускал средства на членовете си, независимо че в този период имаше немалко бедствия.

Единствено община Хитрино, която не е член на фонда, е получила малка сума след взрива на влакова цистерна миналата година.

Фондът “Солидарност” бе учреден към Националното сдружение на общинитe (НСОРБ) през пролетта на 2015 г. В него общините влизат на доброволен принцип, като трябва да внесат първоначално поне хиляда лева, а след това – минимум 300 лева на година. Идеята бе при бедствия членовете на фонда да могат веднага да ползват до три пъти от размера на ресурса, който са внесли. Впоследствие този размер бе увеличен до пет пъти за тежко пострадалите общини.

Изданието посочва, че едно от обясненията за нулевия интерес за кандидатстване пред фонда е фактът, че влаганите суми са малки и съответно средствата, които може да бъдат получени от дадена община, също са малки. Пречка е и условието, че взетата помощ трябва да се върне, с изключение на отпуснатата за тежки случаи.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Общинският фонд за бедствия и аварии е неработещ