Published On: чт, дек. 14th, 2017

Тотален обрат, гърците признават името “Нова Македония”

Гърция свали летвата, вече е ясно, страната е готова на тотален компромис за името на една бивша югославска република в лицето на Македония. 

“Нова Македония” е името, което Бившата югославска Република Македония (БЮРМ) предложи наскоро, като Гърция се е съгласила на това име, за да бъде сложен край на дългогодишния спор между двете страни за името на югозападната ни съседка, съобщават гръцки медии.

В информациите, чийто първоизточник е ексклузивна информация от Брюксел, се уточнява, че двете страни и посредникът Матю Нимиц, който е представител на ООН, отговорен за преговорите, са се разбрали да се използва “Нова Македония”, име, предложено от правителството в Скопие.

Името “Нова Македония” беше предложено през 1992 г., но тогава беше отхвърлено от Гърция. Друго предложение по-късно беше името “Северна Македония”, което също беше отхвърлено от Атина, защото в него се съдържа идеята за иредентизъм и загатва, че има също така и “Южна Македония“.

В информацията се изтъква, че Гърция се е съгласила с промяната на името, като обявлението на тези намерения щяло да бъде направено през пролетта на 2018 г.

По време на 4-дневната среща на лидерите на страните от Балканите, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че спорът между Атина и Скопие за името ще бъде разрешен през 2018 г.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Тотален обрат, гърците признават името “Нова Македония”