Published On: вт, ян. 2nd, 2018

Ген. Григоров: Охраната на външната ни граница не е приоритет, Бъчварова действаше разрушително

Опазването на границата е сведено до евтин ПР, който няма покритие, това заяви бившият началник на Гранична полиция генерал Валери Григоров.

Филмът на МВР не съм го гледал, но следя процесите и мога да кажа, че Гранична полиция от 2007 г. насам изпада в една затихваща функция. Показателен за това  е  фактът, че днес не  се уважава по достойнство  нейния празник. Вместо да уважат този празник,  в същото време се провежда “Полицай на годината” в НДК и се подценява значимостта на професионалния празник на ГП. За мен е притеснително това, че се неглижира празника на граничарите. Притеснително е, че ръководството  на МВР няма усещане за добро управление и приоритети в работата, посочи бившият шеф на Гранична полиция.

Що се отнася до опазване на границите, то се знае,  че Румяна Бъчварова допринесе изключително много институцията ГП да бъде  доразрушена.

Тя направи няколко опита за реформи, които бяха неуспешни и не доведоха до никакво качествено подобрение на структурите, коментира той. Това, разбира се, има връзка с похарчените безмислено пари за ограда. Има връзка със спиране на изграждането на интегрирано гранично управление. Както и с обстоятелството, че една служба от повече от 9000 души вече е 6000. Това е доказателството, че ГП и охраната на външната ни граница не е приоритет на правителството през последните седем-осем години, не спести истината  председателят на коалиция ”За теб, България”.

Ще кажа още,  че във филма на Елена Йончева се показва само една малка част от проблемите. Като цяло проблемите по отношение на корупцията и на противодействието на трансграничните канали на трафик на хора е много по-сериозно и по-мащабно. И там, бих казал, почти не се работи. Преди две години тези неща ги казах пред Дойче веле. Защо шест години се строи ограда по границата? За да се усвояват средства, основно. За да могат да се създадат условия на хаос, при който да вървят добре контрабандата и трафикът на хора. Това беше средата, която властта искаше и създаде. И въпреки всичко оградата не е построена. Има още недостроени 30-40 км по река Резовска и към днешен ден. Така че биха могли да се вземат и усвоят още пари, категоричен е ген. Григоров.

Фрог Нюз

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ген. Григоров: Охраната на външната ни граница не е приоритет, Бъчварова действаше разрушително