Published On: ср, ян. 17th, 2018

Кметове в Хасковска област гърмят, службите нищят кръговете около Цветанов

Няколко кмета от Област Хасково са попаднали под наблюдения и в следващите дни започва мащабна акция на службите, защото са били раздавани общински поръчки и държавни проекти на фирми, близки до Цветан Цветанов.

Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ погна няколко фирми, които са строили оградата на границата, съобщиха за Фрог нюз разследващи. Множество медийни публикации свързват въпросните дружества със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Собственикът на една от фирмите дори му е кумец. Въпросната проверка на АДФИ се провежда в Агенцията за бежанците. Тя започна преди близо месец по нареждане на прокуратурата, след сигнали за схеми, корупция и далавери.

Трите фирми, попаднали на мушката на ревизорите са: „Ти Ви Би“ ООД със собственик кумецът Тодор Бояджиев, ЕТ „Металик-Иван Михайлов“ и „Инджов“ ЕООД на Христо Инджов. „Проверяващите са се хванали за главата. Нещата не излизат нито при документацията, нито при парите. Сега се опитват да нагласят нещата, но какво ще излезе накрая, ще видим“, каза за Фрог източник от Агенцията за бежанците. Според него началниците на ведомството се тресат от притеснение да не се стигне до повдигане на обвинение. Преглед на миналото на две от фирмите разкрива тясна партийна връзка с ГЕРБ и по-конкретно с дясната ръка на премиера Бойко Борисов-Цветан Цветанов. Ето за какво става дума:

 Оказва се, че собственикът на „Ти Ви Би“ ООД Тодор Бояджиев  не само е кумец. Той прехвърлил два от прословутите шест апартамента на Цветанов. Когато гръмна скандала с имотите му,  ексдепутатът от РЗС Емил Василев обясни пред журналисти: „Имотното състояние на Цветанов не е резултат от законни доходи. От имотния регистър на името на Цветанов са няколко завършени недвижими имота. Те са му прехвърлени от фирмата “Ти Ви Би” ООД. Дружеството е част от конгломерат с други две фирми, контролирани от едно и също лице – “Ти Ви Би тур” ООД, стопанисващо “Ти Ви Би строй” ООД. Любопитна подробност е, че управителят и собственикът на фирмата Тодор Иванов Бояджиев е съдружник със Ревин Аталай, син на известния политик от ДПС Рамадан Аталай, в дружеството “Балкангаз” ООД. Чрез това дружество той контролира и известната компания за пътнически превози “Ивкони”. Прави впечатление, че двата апартамента и двата гаража са посочени в имотната декларация пред Сметната палата, но земята не е декларирана, променено е и действителното име на фирмата продавач“, обясни бившият депутат.

Преди 3 години на много места в страната Цветанов реши с местните ръководства да заложи на чисто партийни кандидати за местния вот. Системата на работа по време на този вот бе използването на списъци от ГРАО с ЕГН-та, които да бъдат минавани къща по къща, апартамент по апартамент, служба по служба.

Дори частни фирми от София са включени в играта, където са инвестирани хиляди левове за наблюдатели, застъпници, членове на комисии и дори държавни и общински служители, допълва медията.

Цветанов силно лобира за нов кмет на Свиленград, след като 3 месеца по-рано бе на обратната позиция, тотална подкрепа за настоящия кмет инж. Георги Манолов, странна е тази реакция на щаба, ръководен от дясната ръка на Бойко Борисов.

Любопитно е, че кумецът на  Цветанов се оказа и сред дарителите на Министерството на вътрешните работи. В публикация под заглавие „Плаващи пясъци” сп. Тема  описа подробно шеметната кариера на Тодор Бояджиев след идването на ГЕРБ на власт през 2009 г.

Името на собственика на фирмата „Ти Ви Би” ООД се появи в разследването на сайта „Биволъ” за сделката за 29 дка защитени от Натура 2000 дюни край Несебър. Тодор Бояджиев се оказа съдружник с управителите на фирма „СЛЕ груп”, закупили несебърските дюни от Министерството на земеделието. Човекът на Цветан Цветанов  печели обществени поръчки за над 25 млн. лв. само за първите две години и половина, откакто на власт е правителството на ГЕРБ. Той модернизира градски центрове, подменя топлопреносни мрежи, ремонтира детски градини, строи паркове, детски площадки и дори киноложки центрове. Сред възложителите му се открояват общината в родния Димитровград, „Топлофикация”-София и Оперативна програма „Регионално развитие”, управлявана от МРРБ. Преди това Тодор Бояджиев е известен сред съгражданите си като собственик на малка фирма, специализирана в изолацията на пещи в ТЕЦ.

Делян Добрев лобирал пред Бойко Борисов да се заложи на настоящия кмет на Свиленград, а Цветан Цветанов бил на твърдата позиция да издигне кандидатурата на Иван Андреев. По тази причини Добрев на няколко пъти води частни разговори с Борисов да не дава зелена светлина на партийна кандидатура, твърдят от Фрог Нюз.

„В началото на 2011 г. собственикът на фирмата „Ти Ви Би” ООД Тодор Иванов Бояджиев се записва сред дарителите на Министерството на вътрешните работи. Имотното състояние на Цветанов не е резултат от законни доходи, твърди Емил Василев от РЗС. От имотния регистър на името на Цветанов са няколко завършени недвижими имота. Те са му прехвърлени от фирмата “Ти Ви Би” ООД. Дружеството е част от конгломерат с други две фирми, контролирани от едно и също лице – “Ти Ви Би тур” ООД, стопанисващо “Ти Ви Би строй” ООД. Любопитна подробност е, че управителят и собственикът на фирмата Тодор Иванов Бояджиев е съдружник със Ревин Аталай, син на известния политик от ДПС Рамадан Аталай, в дружеството “Балкангаз” ООД. Чрез това дружество той контролира и известната компания за пътнически превози “Ивкони”. Прави впечатление, че двата апартамента и двата гаража са посочени в имотната декларация пред Сметната палата, но земята не е декларирана, променено е и действителното име на фирмата продавач.

Не по-малко любопитни факти са изнесени и за другата проверявана фирма- ЕТ „Металик-Иван Михайлов“. Според публикация на „Банкеръ“ Иван Михайлов има тесни бизнес отношения не с кого и да е , а с кумеца на Цветанов- Тодор Бояджиев.  Оказва се, че двамата са партньори в консорциума „Ти Ви Би“, за който писахме по-горе.  Изданието отбелязва още, че едноличният търговец Иван Михайлов е един от маститите бизнесмени в Пловдив. Той участва в управлението на 17 дружества (като е собственик на шест от тях), с които е спечелил десетки обществени поръчки. Името му се прочу най-вече с това, че в началото на май 2013-а осигури самолет, с който пловдивският митрополит Николай отиде до Божи гроб, за да вземе Благодатния огън. Акцията бе впрегната в предизборната кампания на ГЕРБ, заради което в публичното пространство се появиха информации, че Михайлов е близък с партията на Бойко Борисов. Всъщност справка във фирмения регистър “Дакси” показва, че Иван Михайлов има тесни бизнес отношения с кумеца на Цветан Цветанов – Тодор Бояджиев. Двамата са партньори в консорциума “Ти Ви Би”.

Фирмите за реновация на НЧ Пробуда 1914 в Ивайловград, общински пътища и водопроводи също са част от схемите на властта, припомнят столичните медии.

Иван Андреев, агроном по професия, е бил издигнат около кръга на Цветанов, за да може Бояджиев да седне на общинската софра, където да зарежда учреждения и печели строителни проекти, допълват от разследващите

Никак не е за пропускане и обстоятелството, че при управлението на ГЕРБ Михайлов бързо и безпрепятствено успява да се вмъкне в бизнеса с възобновяеми енергийни източници. Първоначално той се разминава със задължителната екооценка на инвестиционното си намерение за изграждане на фотоволтаична централа на терен от 8 дка край Любимец. Просто през декември 2011-а тогавашният директор на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Хасково Димитър Илиев решава, че такава няма нужда да се прави. После, в началото на март 2012-а, идва и решението на Областната дирекция “Земеделие” за промяна на предназначението на земеделската земя и утвърждаване на площадки за слънчева централа. А след още три месеца общинският съвет в Любимец одобрява подробния устройствен план за проекта.

Информацията за третата фирма- „Инджов“ е твърде оскъдна. Според източниците ни, всички дружества, ангажирани с оградата на границата, са под контрола на областните управители в региона, между които Станислав Дечев, който е губернатор на Хасковска област и по закон трябва да защитава интересите на държавата.

Екип на

Фрог нюз

в-к Банкеръ

сайт Бовол

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Кметове в Хасковска област гърмят, службите нищят кръговете около Цветанов