Published On: вт, ян. 23rd, 2018

Искат Бойко Борисов в пленарна зала, три протеста около Парламента (VIDEO)

Левицата настоява  Бойко Борисов да дойде незабавно в парламента. Идеята дойде от Драгомир Стойнев, който настоя и Бойко Борисов да чуе позициите на левицата по първия вот на недоверие към кабинета на ГЕРБ.

Парламентарният шеф Цвета Караянчева обясни, че ще уведоми председателя на управляващата партия. Част от министрите са в парламентарна зала – Цецка Цачева, Красимир Каракачанов, Нено Димов, Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Николай Нанков.
В добро настроение към парламента де присъедини и вицепремиерът Валери Симеонов.

Според червения депутат Крум Зарков корупцията е най-тежкият проблем за обществото ни. Диагнозата е пределно ясна, диагнозата е корупция, заяви той. Според него кабинетът досега се чудел корупцията явление ли е или престъпление като в същото време не взема ефективни мерки. Наказани няма, подчерта Зарков и изброи: Корупция има и в пътното строителство, където поръчките се печелели след процент, и при концесиите. От левицата не пропуснаха и аферата НДК и 80-те милиона лева, отишли за строежа на оградата по границата с Турция. Крум Зарков нападна и програмата за саниране, припомни и Хасково гейт. Истината няма значение, според социалиста.

Вотът приключи. Оглушителното отсъствие на министър -председателя е самопризнание за вина за корупция. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна в началото на дебатите по вота на недоверие към правителството.

Този вот го правим за българските граждани, да ги освободи от страха, заяви още тя.

Той е на работниците, които няма да си получат заплатите, на работодателя, на собствениците на малки семейни фирми, които няма да получат обществени поръчки, заяви още Нинова.

“Това е вотът на хората на прясно замазания блок, който тече”, отбеляза лидерът на БСП.

Тя беше категорична, че корупцията е причина за неравенството.

“Няма човек, който да не знае, че корупцията е завладяла всичко. Правителството на Борисов я превърна в държавна политика.”

https://www.youtube.com/watch?v=AA0nKsHVQoE

Тя припомни и как европейски издания, писали за корупцията у нас, били заклеймени.

Това е изборът как ще гласуват 240 души, обърна се Нинова към депутатите.

Тя попита дали си спомнят как Борисов е управлявал с телефон и “Ало, Ваньо” митниците – днес това ставало със система, която се пробивала.

“Така се прави днес, по модерному.”, отсече Нинова.

По думите й през атакуваната система са изтекли ония 45 млн. които не са стигнали за болниците.

Нинова предположи, че към края на годината ще има доклад на Митниците, че не са събрани очакваните акцизи.

Когато ни хулите, че сме антиевропейци имаме три въпроса, обърна се към мнозинството лидерът на БСП.

“Коя държава има решение, че някоя ценност може да се замразява временно. Желанието да го замразите за 6 месеца е антиевропейско. Кой европейски лидер ви каза шест месеца да не говорите за корупция?”

По думите й, когато се е срещнала с европейските лидери, никой не им е намекнал, че не трябва да има такъв вот.

“За 6 месеца ще спрат ли кражбите? Съмнявам се”, отсече Нинова.

След малко ще чуете вероятно, че БСП няма право да говори за корупция, предупреди Нинова и заяви, че зад тези депутати стоят 1 милион български граждани. Корнелия Нинова увери, че БСП няма да мълчи и припомни, че те са единствената партия, която на свой висш форум е направила анализ на грешките и е приела убийствена критика.

“Обявихме, че ще унищожим паралелната държава и тя се изправи срещу нас”, заяви Нинова. По думите й паралелната държава им е предложила моркова.

“Да хапнем и да мълчим. Не е културно да ядем и да говорим. Отказахме. Не се съгласихме да бъдем част от тази паралелна държавата. Заваляха компромати, омаскариха ни. Обърнаха тоягата. Ще издържим и на това”, категорична беше Нинова и допълни: “Искаме да сменим 28 годишния модел на управление на държавата”.

Който краде свой или чужд ще лежи в затвора, добави тя.

“Не се предавайте. Рано или късно България ще стане нормална държава. Обещавам ви”, завърши Нинова.

Припомняме, вотът на недоверие към правителството беше тема на разговор от страна на опозицията дълго време. От БСП внесоха вота на доверие сами, въпреки че първоначално с ДПС се водиха разговори за съвместен вот.

Темата на вота на недоверие е корупцията. Преди седмица Корнелия Нинова обвини и за корупция в приходните агенции, макар че това беше отречено вчера на извънредно заседание на парламентарните комисии в присъствието на главния прокурор и шефа на ДАНС.

По същото време около Народното събрание

Три протеста се провеждат около Народното събрание в деня на заседанието за вота на недоверие към правителството.

Първият протест подкрепя внесения от БСП вот на недовериесрещу правителството. Пред входа на НС, откъдето влизат народните представители граждани протестират с викове “оставка” и размахват суджук, закачен на въдица.
Плакатите, които издигат недоволстващите са “ГЕРБ= корупция”, “Глас срещу ГЕРБ, глас за България”, “Спаси България от корупцията”.

В градинката до Народното събрание защитници на Истанбулската конвенция поискаха да бъде ратифицирана. Според тях нашето законодателство не давало достатъчно гаранции за защита на жените от насилие. Защитниците на конвенцията носеха плакати “Любовта не боли”, “Истинските мъже не бият”, “Уважавай жените”, “За правото на мъжете да правят салата”.

Противници на Истанбулската конвенция протестираха пред паметника на цар Освободител с плакати “Запазете децата ни”, “Не на Истанбулската конвенция”, “Национални предатели спрете се”, “Без джендър постулати в ЕП”, “Народ и президент срещу предателството”.

По-рано днес акция в подкрепа на Истанбулската конвенция се състоя и акция в градинката пред Софийски университет, докато в СУ се провеждаше дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията.

Десетки хора изразиха позицията си. Те са обявиха категорично “за” ратифицирането на документа. Според протестиращите по темата за конвенцията са “разхвърляни целия политически популизъм е задколисие”, които остават за сметка на хората. Фундаменталната цел на документа е превенция на насилието, което често се наблюдава у нас, допълват хората.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Искат Бойко Борисов в пленарна зала, три протеста около Парламента (VIDEO)